Nytt system för att följa grundvattnet

Varje år kommer den nya tunnelbanan att göra runt 90 000 mätningar av grundvatten. Nu har förvaltning för utbyggd tunnelbana tillsammans med statliga Metria utvecklat ett helt nytt system för att hantera all denna data.

Nyhet  Hållbarhet, Nya tunnelbanan  2020-11-23
Steve Persson. Foto: Region Stockholm.

När tunnelbanan byggs ut finns det risk för påverkan på grundvattnet. Men det finns mycket strikta villkor för detta:

– I våra miljödomar finns det angivna grundvattennivåer för både berg och jord som inte får underskridas – varken under byggtiden eller när vi är klara och tågen rullar, säger Steve Persson, hållbarhetschef på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Tusentals mätpunkter och mätningar

För att kontrollera detta görs omfattande mätningar. Det finns runt 4 000 mätpunkter inom det område där någon av utbyggnadsgrenarna kan påverka grundvattnet. Området kallas för ett influensområde och omfattar en yta på nästan 30 kvadratkilometer. Som en jämförelse är hela Stockholms stad cirka 200 kvadratkilometer.

– När alla våra utbyggnader inom kort är i full gång kommer vi att göra nästan 90 000 mätningar per år av sättningar och grundvattennivåer. Det krävs ett säkert och användarvänligt system för att kunna hantera så stora mängder data. Vi måste snabbt kunna se om vi påverkar grundvatten och i så fall göra insatser i produktionen eller infiltrationsåtgärder, fylla på med mer vatten, enkelt förklarat, säger Steve Persson.

Miljökoll systematiserar mätningar

Att genomföra mätningarna, granska dem och analysera resultatet är ett omfattande jobb som kräver systematiskt arbete genom hela processen och det fanns inga färdiga system att köpa in för att hantera detta.

– Nej, det fanns inget på marknaden som passade våra behov. Därför bestämde vi oss för att utveckla ett system tillsammans med Metria. Nu är det systemet klart och allt rullar sen i somras. Systemet ger oss ett fullt stöd för hela processen från insamling och rapportering i fält till automatiska larm och rapportering till tillsynsmyndigheten, säger Steve Persson.

Metria kallar systemet för Miljökoll. Molntjänsten ska inte enbart användas när tunnelbanan byggs ut, utan i alla sammanhang där man behöver stöd för att följa upp olika kontrollprogram för att följa miljöpåverkan.

– Det finns många organisationer som har liknande behov som vi har av att mäta och följa upp miljömätningar. Det är jättebra att Metria breddar produkten till att passa fler kunder. Det kommer att bidra till att tjänsten vidareutvecklas och förbättras, vilket är bra för oss, säger Steve Persson.

Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med hållbarhet

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00