Hoppa till huvudinnehåll

Livsviktig koll på människorna under jord

Tunnelarbetare
Många kommer att jobba under jord när de nya tunnlarna sprängs ut. En liten sändare hjälper till att ha full koll på var alla befinner sig.

Publicerad 2019-12-04

– Alla som vistas i våra tunnlar måste ha hjälm, därför är det ett bra ställe att ha sändaren. Men den kan också sitta på jackan. Det är bra att man inte behöver fundera på den i vardagen, säger Bert Paulström som har titeln byggledare säkerhetssystem.

Bert Paulström

Ett lagkrav
I tunnlarna finns mottagare installerade som fångar upp signalerna och i ett datasystem kan man se vilka som är i tunneln och i vilken del de befinner sig. Det här måste man ha koll på enligt arbetsmiljölagen och den här typen av system används i tunnelarbeten i hela världen. Tekniken har utvecklats under åren.

– I filmer från kolgruvorna i Wales på 60-talet syns ett system med klossar eller brickor som de flyttar fram och tillbaka, säger Bert Paulström.

Blått ljus som blinkar
En tunnel kan behöva utrymmas av flera orsaker. En maskin kan börja brinna, det kan bli strömavbrott, i värsta fall kan delar rasa eller så händer det något utanför tunneln som gör att det inte är säkert att vara kvar. Till exempel ett stort strömavbrott i området. Då går ett utrymningslarm som både tjuter och blinkar blått.

– Det behövs, för de flesta har hörselskydd på sig när de arbetar. Och det finns redan så mycket andra gula och röda lampor i tunneln från maskinerna, därför är blå en bra färg. 

Samtidigt som larmet går skrivs en komplett lista på alla som finns i tunneln ut i en skrivare på projektkontoret ovan jord.

– Det låter kanske gammaldags, men den här listan lämnar vi över till räddningstjänsten när de kommer på plats. De arbetar ju inte med samma system som vi, säger Bert Paulström.

– Det är viktigt att vi testar systemet och vi kommer så klart att öva, både tillsammans med räddningstjänsten och med våra byggentreprenörer. För att alla som vistas i tunnlarna ska ha en säker arbetsmiljö måste det här fungera, system är till för dom, säger Bert Paulström.

2019-12-04