Hoppa till huvudinnehåll

Hållbarhetschefen får alla att hålla hållbarhetskoll

Steve Persson
Att åka kollektivt är bra för miljön. Men själva utbyggnaden av tunnelbanan påverkar miljön, inte minst går det åt stora mängder stål och betong. På nya tunnelbanans hållbarhetsenhet jobbar man med att se till att miljöpåverkan ändå blir så liten som möjligt.

Publicerad: 2019-05-08

– Det är ju ingen som har byggt tunnelbana i den här omfattningen i Stockholm på 40 år – det gör att vi har stor möjlighet att testa nya grepp och nya idéer. Visst får vi mycket kunskap från branschen, men vi har även goda möjligheter att tänka nytt, säger Steve Persson, hållbarhetschef på nya tunnelbanan.

Mäta hållbarhet en framgångsfaktor

På hållbarhetsenheten jobbar 10 personer. De samarbetar tätt med hållbarhetshandläggarna som finns i varje byggprojekt på nya tunnelbanan. Hållbarhetsarbetet mäts och följs upp hela tiden:

– Den stora vinsten när vi gör hållbarhet mätbart och ställer krav på att det är något som vi ska mäta, är att då blir det integrerat och alla måste jobba med frågan, inte bara vi som har nåt med hållbarhet i vår titel, säger Steve Persson. 

Nya tunnelbanans hållbarhetsarbete följs upp i certifieringssystemet Ceequal, där oberoende parter granskar arbetet. Målet är att alltid ha högsta möjliga betyg. 

– Vi vill och vi ska ligga i framkant. Hållbarhetsarbete handlar om att se hela kedjan. Det är en stor utmaning att redan nu tänka på allt från byggtid till när tunnelbanan är färdig och tågen har börjat rulla, säger Steve Persson.

Mindre mängd betong bättre för klimatet

Det som har störst påverkan på klimatet är all den betong som går åt för att bygga tunnelbanan. Det gäller att bygga så litet som möjligt, utan att tumma på kvaliteten. Ju mindre tunnel, desto mindre betong och desto mindre bergmassor som behöver fraktas bort. Det blir dessutom billigare att bygga.

– Det är en väldigt bra ambition på alla sätt, men vi kan inte krympa hur mycket som helst. Vi ska bygga trygga plattformar med överblick och självklart ska miljön vara både tillgänglighetsanpassad och säker att arbeta i, säger Steve Persson.

 

Hållbarhet handlar inte bara om klimat, utan också om arbetsmiljö, produktionsvillkor och social hållbarhet. Läs mer om hur vi jobbar med allt detta

 

2019-05-14