Kategorier
Nya tunnelbanan

Så når du oss under julhelgen

God jul önskar vi som arbetar med nya tunnelbanan! Även under jul och nyår är du välkommen med dina frågor.

Publicerad 2019-12-20

Som vanligt svarar SL Kundtjänst dygnet runt på frågor som rör arbetet med utbyggnaden och annat som har med tunnelbanan att göra. Kontakta SL Kundtjänst via ett formulär eller telefon på 08-600 10 00.

Eftersom många är lediga under en stor del av jul och nyår kan vissa mer specifika frågor ta lite längre tid att få svar på. Det gäller även vid frågor i våra sociala kanaler, som Facebook och Linkedin.

Här på nya tunnelbanans webbplats hittar du alltid den senaste informationen om alla pågående utbyggnadsarbeten. Klicka på Aktuella arbeten under respektive projekt.

Grafik: Freepik

Kategorier
Arenastaden Nya tunnelbanan

”Snäckan är en hyllning till moderskapet”

På nya stationen Hagastaden kommer resenären kliva in i en snäcka. Konstnären Åsa Jungnelius berättar hur hon försöker skapa en varm och trygg plats som hyllar moderskapet.

Publicerad 2019-12-19

På övervåningen av sitt hus i Månsamåla i Emmaboda har Åsa Jungnelius en ateljé där hon uteslutande arbetar med den konstnärliga gestaltningen av den nya stationen Hagastaden, på Gula linjen mellan Odenplan och Arenastaden. Rummet är fullt av pappersbitar i olika former, glasföremål, färg- och materialprover. Olika nyanser av rosa är återkommande.

– Så fort man kommer in i stationsområdet så ska man omslutas av en starkt rosa färg. Det ska kännas som att man går in i en snäcka, och är tänkt att vara en varm och trygg plats.

Vill synliggöra hålrummet
När hon fick uppdraget att utforma konsten på en av de nya tunnelbanestationerna landade hon snart i det som hon kallar ”Snäckan”.

– Hela min konstnärliga praktik är baserad på att på något sätt synliggöra hålrummets kraft och kapacitet. Det återkommer på olika sätt i mina verk. Det kan vara som en snippa, en brunn eller en snäcka.

– Därför kändes självklart att även göra det med en plats som tunnelbanan, det är ju ett monumentalt hålrum.

Dialog mellan kroppar och material
Sin konstnärliga bas delar hon mellan Månsamåla och Stockholm, där hon även undervisar på Konstfack.

– Ett av mina huvudmaterial är glas. Därför har jag hamnat här i det som brukar kallas för glasriket. Jag är intresserad av hur dialogen fungerar mellan våra kroppar och materialen runt om oss.

Med hjälp av material- och färgval har hon haft ambitionen att skapa en helhet och en dramaturgi genom hela stationen med enstaka nedslag med skulpturer.

Pärla och piedistal
På ett bord står flera pappmodeller som visar hur plattformsrummet är tänkt att se ut. I taket på modellerna sitter bågformationer i skiftande rosa nyanser längs hela rummet. Två fristående skulpturer finns även här – en brunn och en pärla som ligger på en piedestal.

– Pärlan är mittpunkten av snäckans universum och brunnen representerar för mig att det alltid finns en väg ut, en uppmuntran om att det går att byta perspektiv. Jag ser även brunnen som en grundförutsättning för allt liv – nämligen vatten.

– När jag fick uppdraget var jag även inne i frågor kring moderskap och jag ser verket som en hyllning till moderskapet.

Hon berättar att snäckan även har en koppling till en konsthistorisk referens i Stockholmsmiljö. Det är en parafras på Niki de Saint Phalles verk Hon som visades på Moderna museet 1966.

”Som att befinna sig inuti en kristall”
Mitt i ateljén står en modell av rummet för rulltrapporna på väg ner till plattformen, vilket Åsa Jungnelius valt att kalla Kristallgrottan. Ett rum fyllt med speglar och bågformationer, liknande dem som återkommer i plattformsrummet.

– Det är blankt rostfritt stål som skapar samma effekt som i ett kalejdoskop. Det ska kännas som att man befinner sig inuti en kristall och rumsligheten nästan upplöses.

Trots att det rör sig om ett så stort projekt som en ny tunnelbanestation på en helt ny sträcka så har arbetsprocessen växt fram på ett naturligt sätt i samarbete med arkitektkontoret och Region Stockholm.

– Det är såklart en enorm utmaning att ingå i ett så stort komplext system. Konsten är inte ens en promille av vad det här projektet handlar om. Men samtidigt är det en fantastisk resa att vara med på.

– Jag tycker om att göra mina uppdrag för miljöer där många olika typer av människor rör sig och då kan jag inte tänka mig en bättre plats än tunnelbanan.

 

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Ovanför molnen i Barkarbystaden

Nu finns nya visionsbilder på stationerna Barkarbystaden och Barkarby.

Publicerad 2019-12-12

Blå linjes nya station i Barkarbystaden hamnar ungefär 30 meter under jord. Men på plattformen förmedlas känslan av att befinna sig ovanför molnen. Stationen ska byggas på det som idag är ett gammalt flygfält. En del av nya stadsdelen Barkarbystaden. White arkitekter och konstnären Helena Byström står för gestaltningen av stationen.

Nu finns flera nya visionsbilder på de nya stationerna Barkarbystaden och Barkarby. På slutstationen är det granitskulpturer som är i fokus. Här arbetar White arkitekter och konstnären Irene Vestman med gestaltningen.

Läs mer om Blå linje till Barkarby

 

Mellanplan Barkarbystaden. Illustration: Region Stockholm/White arkitekter

 

Plattform Barkarby. Illustration: Region Stockholm/White arkitekter

 

Biljetthall Barkarby. Illustration: Region Stockholm/White arkitekter

 

Biljetthall Barkarby. Illustration: Region Stockholm/White arkitekter

 

Rulltrappa Barkarby. Illustration: Region Stockholm/White arkitekter

 

Mellanplan Barkarby. Illustration: Region Stockholm/White arkitekter

 

 

Kategorier
Nya tunnelbanan

Livsviktig koll på människorna under jord

Många kommer att jobba under jord när de nya tunnlarna sprängs ut. En liten sändare hjälper till att ha full koll på var alla befinner sig.

Publicerad 2019-12-04

– Alla som vistas i våra tunnlar måste ha hjälm, därför är det ett bra ställe att ha sändaren. Men den kan också sitta på jackan. Det är bra att man inte behöver fundera på den i vardagen, säger Bert Paulström som har titeln byggledare säkerhetssystem.

Ett lagkrav
I tunnlarna finns mottagare installerade som fångar upp signalerna och i ett datasystem kan man se vilka som är i tunneln och i vilken del de befinner sig. Det här måste man ha koll på enligt arbetsmiljölagen och den här typen av system används i tunnelarbeten i hela världen. Tekniken har utvecklats under åren.

– I filmer från kolgruvorna i Wales på 60-talet syns ett system med klossar eller brickor som de flyttar fram och tillbaka, säger Bert Paulström.

Blått ljus som blinkar
En tunnel kan behöva utrymmas av flera orsaker. En maskin kan börja brinna, det kan bli strömavbrott, i värsta fall kan delar rasa eller så händer det något utanför tunneln som gör att det inte är säkert att vara kvar. Till exempel ett stort strömavbrott i området. Då går ett utrymningslarm som både tjuter och blinkar blått.

– Det behövs, för de flesta har hörselskydd på sig när de arbetar. Och det finns redan så mycket andra gula och röda lampor i tunneln från maskinerna, därför är blå en bra färg. 

Samtidigt som larmet går skrivs en komplett lista på alla som finns i tunneln ut i en skrivare på projektkontoret ovan jord.

– Det låter kanske gammaldags, men den här listan lämnar vi över till räddningstjänsten när de kommer på plats. De arbetar ju inte med samma system som vi, säger Bert Paulström.

– Det är viktigt att vi testar systemet och vi kommer så klart att öva, både tillsammans med räddningstjänsten och med våra byggentreprenörer. För att alla som vistas i tunnlarna ska ha en säker arbetsmiljö måste det här fungera, system är till för dom, säger Bert Paulström.

Kategorier
Hållbarhet Nya tunnelbanan

”Vi ska välkomna alla med den nya tunnelbanan”

Att vara blind och resa med kollektivtrafiken kan ibland vara en läskig upplevelse. När Maja Reichard går med sin vita käpp längs tunnelbaneplattformens ledstråk händer det ibland att personer plötsligt tar tag i henne.

– De blir oroliga för att det kommer ett tåg och ska dra bort mig därifrån. Det är personer som menar väl, men de agerar utan att prata med mig. Människor som istället frågar och erbjuder hjälp är vad som ibland gör det möjligt för mig att resa.

Maja Reichard jobbar som miljö- och hållbarhetskonsult på WSP, just nu med nya tunnelbanans Gula linjen till Arenastaden. Hon har en medfödd synskada som under tonåren gjorde henne helt blind, och hon brinner för att skapa en tunnelbana som är tillgänglig för alla.

Förståelse för behov

En vanlig missuppfattning kring tillgänglighet, menar hon, är att det främst handlar om olika typer av hjälpmedel som läggs till för att anpassa miljön, som exempelvis ramper, ledstråk eller hissar.

– Allt det är jättebra, för det skapar mycket möjligheter. Men tillgänglighet kan också handla om något naturligt istället för något extra som läggs till  i sista stund, berättar hon efter att ha hållit ett föredrag om tillgänglighet för kollegor som jobbar med nya tunnelbanan.

Utmaningarna med att skapa en tillgänglig tunnelbana är att det som planeras faktiskt också blir utfört hela vägen. Viktigt är också att i ett tidigt skede förstå de behov som finns.

– Om du sitter i rullstol, går med rullator eller har svårt att hitta – vad använder du för sätt att navigera och vad behöver du för att kunna ta dig fram? Att lyssna och få in de bitarna i projekteringsstadiet är en utmanande men viktig del.

Hur tycker du att vi lyckas vi med det?
– Vi försöker. Vi kollar på hur stationerna används för någon som inte ser något eller har svårt att gå. En viktig del är att involvera och prata med olika fokusgrupper.

I arbetet med utbyggnaden av tunnelbanan till Arenastaden har Maja Reichard suttit med arkitekter och tittat på hur de nya stationerna kan bli mer tillgängliga.

– Bland annat på hur flödena med människor går, hur du navigerar om du inte kan se, om det finns naturliga ledstråk och om det behöver läggas till några.

En av Maja Reichards kollegor har tagit fram en tredimensionell modell av Gula linjens tunnel så att hon, trots sin synskada, kan känna hur den ser ut.

En tunnelbana för alla

Ett exempel på när det fungerar väldigt bra, i den befintliga tunnelbanan, tycker hon är att gå från pendeltåget till tunnelbanan vid Odenplan.

– Du kan välja att ta rulltrappan, sedan gå en bit, ta en rulltrappa till… Det blir ganska komplicerat när du tar rulltrapporna. Men om du tar hissen kommer du från pendeltågstationen rakt upp till tunnelbaneperrongen. Det är en lösning där jag känner ”wow, vad häftigt”. Även om du har rullstol, rullator eller barnvagn, tar det inte lång tid.

– Vi bygger en tunnelbana som jag tycker ska vara för alla. Vi ska välkomna alla. Det finns alltid de som väljer att inte resa med den, men alla ska ha chansen att göra det.

Kategorier
Nya tunnelbanan

Martin har koll på kartan

När tunnelbanan ska byggas ut kretsar mycket kring kartor. GIS-samordnaren Martin Sjöström ser till att det är ordning och reda på den geografiska informationen.

Publicerad 2019-11-28

– GIS står för Geografiskt Informationssystem och handlar om att samla in, strukturera, bearbeta, analysera och visualisera geografisk information.

Vad innebär rollen som ”GIS-samordnare”?

– Min roll handlar i mångt och mycket om att skapa en överblick av tunnelbaneutbyggnadens olika delar. Jag stöttar och hjälper olika delar av förvaltningen med geografisk information. Det är data som har ett läge eller en utbredning, objekt som till exempel en station, spårlinje eller tunnel. Men det är också beskrivande information som är kopplad till dessa objekt.

– Enkelt uttryckt kan man säga att jag arbetar med geografisk data för att i slutändan skapa olika typer av verktyg och beslutsunderlag, oftast i form visualiseringar.

Hur brukar en vanlig dag se ut?

– Det kan se väldigt olika ut eftersom det finns flera kollegor med olika kompetenser som kan behöva hjälp på lite olika sätt. Fastighetshandläggarna är en grupp som vi stöttar ganska mycket. Det kan till exempel handla om att skapa karttjänster som visualiserar den mark vi i framtiden vill få tillgång till. Vår förhoppning är att kartan ska underlätta deras arbete och dialog med markägare som vi vill skriva avtal med.

– En stor del av min tid går ut på att bearbeta och strukturera den geografiska information vi arbetar med. Om vi har ordning och reda på den data som vi hanterar går det snabbt att skapa verktyg och lösningar.

Vad fick dig att vilja jobba med utbyggnaden av tunnelbanan?

– Jag tyckte att det kändes intressant med ett så gigantiskt projekt som innefattar så många olika teknikområden. I mitt arbete kan det vara en fördel om man är lite utav en generalist och har kunskap och förståelse om en mängd olika typer av information inom olika teknikområden.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är ett fantastiskt stort projekt och innan jag började här för nästan tre år sedan förstod jag kanske inte riktigt hur stort det egentligen var, trots att jag tidigare hade jobbat med andra infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm och Norra Djurgårdsstaden. Att det är så stort gör att det är väldigt varierande arbete, vilket gör att jag lär mig nya saker nästa varje dag.

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Test med sjötransporter – nu är resultatet klart

Både fartyg och lastbil är fortfarande aktuellt för bergtransporterna från tunnelbaneutbyggnaden. Det visar analysen av lasttestet på Blasieholmen.

Publicerad 2019-11-22

När tunnelbanan nu ska förlängas söderut från stationen i Kungsträdgården kommer man att använda samma arbetstunnel som på 70-talet. I tunneln ligger fyllnadsmassor från senaste gången tunnelbanan byggdes ut.

I oktober genomförde Region Stockholm och Stockholms stad ett test med att lasta en del av de massorna på ett fartyg, bland annat för att undersöka hur ljudet från lastningen märks i omgivningen. Nu har resultatet kommit:

– Det vi ser är att det inte blir någon större skillnad för den närmaste omgivningen när det gäller buller. Både att frakta bort bergmassorna med lastbil och att lasta dem på ett fartyg håller sig under de villkor för buller som vi har fått i vår miljödom, säger Andreas Burghauser, projektchef för Blå linje till Södermalm. 

Båt bättre för klimatet
Rapporten som är färdig nu har inte bara tittat på ljud i omgivningen, utan även på ekonomi och påverkan på klimatet. Kostnaden blir ungefär samma för båda alternativen. Däremot är båt bättre än lastbil för klimatet i det scenario som rapporten tittar på. Lastbilarna behöver köra genom innerstaden via Strandvägen, medan båtarna i scenariot slussar i Hammarby och sedan går till Södertälje. 

– Nu har vi lärt oss mer. Det här resultatet innebär att vi går vidare som planerat och de entreprenörer som vill lägga anbud på jobbet behöver redovisa för oss hur de tänker sig att arbeta med båda alternativen och vad de kostar, säger Andreas Burghauser.

Inte klart var transporterna går
Arbetet med att borra och spränga tunnelbanan vidare från Kungsträdgården beräknas börja om cirka ett år. Sedan kommer arbetstunneln att användas för att köra bort massor under två till tre års tid. Var bergmassorna ska tas emot är inte klart ännu, oavsett hur de fraktas bort. 

– Det är något som vi jobbar vidare med, tillsammans med Stockholms stad, säger Andreas Burghauser. 

Läs hela rapporten.

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Startklart på Södermalm

Åtta arbetstunnlar behövs för att bygga ut Blå linje till Nacka och Söderort. Snart syns den första arbetsplatsen vid Londonviadukten på Södermalm.

Publicerad 2019-11-14

Det är på parkeringsplatsen intill Stigbergets brant som arbetstunneln ska byggas. Här kommer personal, byggmaterial, maskiner och bergmassor transporteras mellan markytan och den framväxande tunnelbanan 100 meter under jord.

– En bra placering för en arbetstunnel, bland annat för att vi kan komma ut direkt på Stadsgårdsleden med våra bergtransporter utan att behöva köra på mindre gator, säger Andreas Burghauser, projektchef.

Det första som händer är att arbetsplatsen görs i ordning med stängsel, arbetsbodar och allt annat som behövs för att kunna börja bygga.

– Vi ska också göra en del markarbeten innan vi kan börja borra och spränga ut tunneln i vår, säger Andreas Burghauser.

Om ungefär två år är arbetstunneln färdig. Sedan kommer den användas under bygget av spårtunnlar och stationer. Den totala byggtiden för Blå linje till Nacka och Söderort är 10 år.

De som bor eller arbetar nära arbetstunneln kommer att få mer information innan vi börjar spränga ut tunneln.

Läs mer om Blå linje till Södermalm
Så här går det till att bygga tunnelbana

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Skärpta krav ger högre kostnad än beräknat

Staten, regionen och kommunerna Järfälla, Nacka, Solna och Stockholm har enats om en utbyggnad av tunnelbana och bostäder. Nya kostnadsbedömningar visar att en rad tillkommande samhällskrav kommer att öka kostnaden för utbyggnaden av tunnelbanan med 9 miljarder kronor. 

Publicerad 2019-11-13

Utbyggnaden av tunnelbanan är en historisk satsning på att skapa en hållbar och attraktiv kollektivtrafik i en region med stark tillväxt. Utbyggnaden har redan börjat och sammanlagt kommer 2 mil spår och 12 stationer att byggas inom ramen för 2013 års Stockholmsöverenskommelse.

Huvuddelen av kostnadsökningen på cirka 9 miljarder kronor beror på skärpta, nationella krav. Det handlar om framförallt om miljö- och säkerhetskrav, säger förvaltningschef Niklas Bergman.

En annan orsak till kostnadsökningen är att det har tagit längre tid än beräknat att hitta lösningar som kommunerna och framförallt Trafikverket har kunnat godkänna. 

Ansvaret delas av alla parter och nu pågår konstruktiva samtal under statlig ledning för att lösa situationen, säger Niklas Bergman. 

De skärpta kraven innebär även att byggtiden bedöms bli längre än tidigare beräknat: 

Det handlar om en byggtid för tunnelbanan till Arenastaden och till Barkarby på åtta år och för tunnelbanan till Nacka, Södermalm och Söderort tio år, säger Niklas Bergman.

Kategorier
Nya tunnelbanan Utbyggd depå i Högdalen

Plan för utbyggd depå granskas

När tunnelbanan byggs ut behövs en större depå i Högdalen och en ny koppling mellan depån och Gröna linjen.

Publicerad 2019-11-11

För att bygga bergtunneln mellan depån och Gröna linjens Farstagren behövs en järnvägsplan. Det är den som nu ställs ut för granskning.

– Vi presenterar en lösning som ger bra förutsättningar för framtidens trafik när nya stationer och linjer är klara, säger Marie Fredell, projektchef för depåutbyggnaden.

Det färdiga förslaget ska nu granskas av allmänheten, berörda verksamheter och myndigheter under en månad. Alla eventuella synpunkter skickas sedan med till Trafikverket, som fastställer järnvägsplanen.

Sedan 2015 har fyra samråd hållits om den utbyggda depån, och alla synpunkter har sammanställts i en samrådsredogörelse.

– Vi ska bygga något som ska fungera under väldigt lång tid, och därför måste planeringen vara noggrann och ta hänsyn till både människor och miljö. Synpunkterna från allmänheten, fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter har varit väldigt viktiga för att få fram en så bra järnvägsplan som möjligt, säger Marie Fredell.

Granskningen avslutas den 11 december och järnvägsplanen skickas till Trafikverket för att bli fastställd i början av nästa år.

Se filmen som visar hur depån ska fungera.

Här ställer vi ut järnvägsplanen
• Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4 Stockholm
• Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Norra Stationsgatan 69, Stockholm

Från 12 november till 11 december 2019 finns tryckta handlingar på ovanstående platser. Du hittar järnvägsplanen i digital form på vår webbplats.

Synpunkter på järnvägsplanen 
Ska lämnas skriftligt med namn och adress. Du kan lämna dina synpunkter senast 1 mars genom att skicka e-post till registrator.fut@sll.se eller skriva ett brev till Förvaltning för utbyggd tunnelbana, Box 225 50, 104 22 Stockholm. Märk kuvertet ”Granskning Utbyggd depå i Högdalen”.

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Se hela Sofia – uppifrån och ner

– Jag får ofta frågor om just station Sofia och hur den kommer att fungera. Därför har vi tagit fram den här illustrationen som visar hela stationen i genomskärning, från det nya huset i parken hela vägen ner till plattformen, säger Andreas Burghauser, projektchef för tunnelbanan på Södermalm.

Andreas Burghauser, projektchef. Foto: Region Stockholm

I mitten av illustrationen syns det stora schakt där både hissar och trappor kommer att rymmas. Men trapporna är det få som kommer att använda när stationen väl är klar.

De åtta hissarna är både vanliga vardagshissar och utrymningshissar i en nödsituation. Det finns då även möjlighet att ta trapporna. Men 100 meter är ungefär lika långt ner som Skatteskrapan är hög, så hissarna är första alternativet även i ett sådant läge, säger Andreas Burghauser.

Se hela illustrationen

Vill du veta mer om station Sofia eller om de djupa stationer som vi ska bygga? Här hittar du mer om stationen och här finns mer om djupa stationer.

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Mer än halvvägs i Barkarby

Bygget av arbetstunnlarna i Barkarby går framåt – och allt längre ner under jord. Tunneln i Veddesta, som totalt ska bli 210 meter, är nu över 140 meter.

Publicerad 2019-11-06

Om det inte vore för belysningen från maskiner och bygglampor skulle det vara kolsvart längst inne i tunneln.

Conny Sved är arbetsledare på Subterra som bygger arbetstunneln i Veddesta och han är van att vara i underjorden: 

– På varje sprängning kommer vi fem meter längre och vi försöker gå omkring 15–20 meter i veckan om berget tillåter, säger Conny Sved.

– Vi kom igång några veckor senare än planerat på grund av att berget var sämre än vi trodde, men nu är vi ändå i fas med planeringen, fortsätter han.

Tunnel för byggtiden
Han förklarar att man förstärker berget inför sprängningarna genom så kallad injektering. Det innebär att man tätar bergets naturliga sprickor genom att spruta in cement i långa hål som borrats omkring 20 meter rakt in i berget.

I arbetstunneln kommer människor och maskiner kunna ta sig ner till den nivå där stationen och huvudtunneln så småningom ska byggas. Det är också genom arbetstunnlarna som det utsprängda berget transporteras upp till markytan.

– Det känns jätteroligt att vi kommit mer än halvvägs, för det betyder att vi är en bra bit på väg. I vår planerar vi att kunna börja arbetet med huvudtunneln för Blå linje mellan Akalla och Barkarby, säger Anna Nylén, projektchef för Blå linje mot Barkarby.

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan

Se Nackas nya stationer

Nu finns nya bilder på hur konsten och stationerna i Nacka kommer att se ut. 

Publicerad 2019-11-05

De tre stationerna i Nacka får helt olika konstnärliga uttryck. I Järla är det konstnären Cilla Ramneks mönstervärld från hemmet som möter resenärerna. I Sickla är det stram keramik av Anna Lerinder som ger stationen dess uttryck och i Nacka visar en noshörning och en elefant från Thomas Karlssons ateljé vägen. 

Den översta bilden i artiklen visar plattformen i Nacka. 

Vill du veta ännu mer? Se filmerna där vi besöker Cilla Ramnek och Thomas Karlsson i deras ateljéer.

 

Biljetthall Järla

Biljetthall Sickla

Illustrationer: Sweco

 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Klart för byggstart för Blå linje mot Nacka och Söderort

Överklagandet av järnvägsplanen dras tillbaka av fastighetsägaren på Blasieholmen. 

Publicerad: 2019-10-31

–Det känns väldigt bra. Nu kan vi komma igång med våra arbetstunnlar som planerat, säger Martin Hellgren, avdelningschef för tunnelbanan till Södermalm, Söderort och Nacka.

Anledningen till överklagandet var framför allt oro för störningar, både under byggtiden och när tunnelbanan börjar gå under Blasieholmen. 

–Vi blev inbjudna till dialog med representanter för fastighetsägaren och kunde förtydliga vad våra planer innebär och vilket ansvar vi har när vi bygger. Det är väldigt skönt att de nu känner sig trygga med vad vi ska göra, säger Martin Hellgren.

Järnvägsplanen visar vilken mark som tunnelbanan behöver använda, under byggtiden och permanent. Den fastställdes av Trafikverket i september i år, men det beslutet överklagades till regeringen av fastighetsägaren. 

Att överklagandet dras tillbaka innebär att de viktigaste tillstånden för att börja bygga tunnelbanan till Nacka, Södermalm och Söderort är på plats inom kort och att arbetet med arbetstunnlarna kan påbörjas i år eller i början av nästa år. 

Kategorier
Arenastaden Nya tunnelbanan

Nu ska Södra Hagalund bli stad

Idag består Hagalunds industriområde mest av arbetsplatser och små industrier. I framtiden ska det bli både tunnelbanestation och attraktiv blandstad med bostäder och arbetsplatser här.

Publicerad: 2019-10-25

– Vi har hittat ett jättebra läge för stationen. Det blir uppgångar på båda sidor om järnvägen och det kommer att passa både boende och de som jobbar i området, säger Malin Harders, projektchef för Gul linje till Arenastaden.


En mer sammanhållen stad
En stor del av den nya bebyggelsen hamnar nära den nya tunnelbanestationen, men det blir nya bostäder även utmed andra delar av Solnavägen, som ska förvandlas till en stadsgata, fylld av liv och människor.

– Tunnelbanan bidrar till en mer sammanhållen stad, och stadsdelar som gamla Råsunda, Arenastaden och Hagalund länkas samman med de nya stadskvarter som växer fram längs Gula linjens sträckning, säger Ann-Christine Källeskog, stadsarkitekt och plan- och exploateringschef, Solna stad.

Arbeten i Rudviken
Det första som kommer märkas av nya tunnelbanan i området är arbeten i Rudviken, nära den kommande stationen i Södra Hagalund. Här ska en av tre arbetstunnlar byggas som behövs för att bygga ut Gul linje till Arenastaden. Byggtiden för Gula linjen är cirka sex år. 

Just nu och fram till 13 november samråder Solna stad om detaljplanen för området närmast tunnelbanestationen. 

Vill du veta mer om konsten på stationen Södra Hagalund? Läs vår intervju med konstnären Pia Törnell.

Visionsbild: Humlegården/Archus Arkitekter 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Tunnelbanan till Nacka och Söderort överklagad

Järnvägsplanen som behövs för att kunna börja bygga tunnelbanan till Nacka och Söderort har överklagats till regeringen. Det innebär att bygget inte kan börja som planerat. 

Publicerad 2019-10-23

Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger avdelningschef Martin Hellgren.

Förberedande arbeten fortsätter
Det mesta av arbetet som pågår kommer att löpa på och alla förberedande arbeten som är inplanerade eller i gång fortsätter. Det gäller till exempel arbetena vid Gullmarsplan och bygget av en tillfällig väg vid trafikplats Skvaltan i Nacka. 

–Även våra pågående upphandlingar fortsätter som planerat, men vi kommer inte att påbörja några nya upphandlingar innan järnvägsplanen vunnit laga kraft. Där vi har klart med entreprenör kommer vi att diskutera startdatum för entreprenaden med dem, säger Martin Hellgren. 

Fastighetsägare har överklagat
Trafikverkets beslut att fastställa järnvägsplanen för Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort har överklagats till regeringen av en fastighetsägare på Blasieholmen i centrala Stockholm
Järnvägsplanen reglerar vilken mark som tunnelbanebygget får använda, både under byggtiden och permanent. Fastighetsägaren vill att regeringen i första hand upphäver järnvägsplanen, i andra hand att den kompletteras med ytterligare skyddsåtgärder mot störningar. 

Det varierar hur lång tid det tar att få ett avgörande från regeringen. 

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Lasttest igång på Blasieholmen

Hur låter det när stenmassor lastas på ett fartyg? Och låter det mer eller mindre än lastbilstransporter? Det testas just nu på Blasieholmen i centrala Stockholm.

Publicerad 2019-10-22

Det är fyllnadsmassor som ligger kvar i en arbetstunnel från bygget av Blå linje på 70-talet som just nu fraktas från tunneln till fartyget Riona vid museikajen. Där hälls massorna ner i fartyget för att testa hur mycket det låter och hur mycket omgivningen påverkas. 

Testet pågår några dagar under vecka 43. 

– Idag var första dagen. Det låter en del och det ska bli spännande att se utvärderingen av testet så småningom. Det kommer att vara en av flera faktorer som avgör hur bergmassorna ska transporteras. Tid, ekonomi och möjlighet att hitta bra mottagningshamnar påverkar också. Testet blir ett underlag när vi ska handla upp och ställa krav på en framtida entreprenör, säger projektchef Andreas Burghauser.

Tidigast runt årsskiftet 2020/2021 kommer bergmassor att börja tas ut på Blasieholmen. 

Läs mer om testet. 

 

Kategorier
Nacka

”Järla ska bli en ombonad station”

Cilla Ramnek tar sig an ett drömprojekt – att utforma konsten på en av de nya tunnelbanestationerna. Hennes tanke är att skapa en känsla av hem och omsorg, med ett feminint anslag.

Publicerad 2019-10-14

– Många är nyfikna när de hör att jag jobbar med det här projektet och undrar om jag inte får prestationsångest. Men på något sätt skärmar man av och arbetet känns ändå väldigt otvunget, säger konstnären Cilla Ramnek.

Uppdraget att ansvara för konsten på en av de nya tunnelbanestationerna beskriver hon som ett ”drömprojekt”.

– När jag fick uppdraget började jag studera och fotografera alla stationer grundligt. Tidigare kanske jag föredrog buss men nu känner jag mig nästan som en ambassadör för tunnelbanan.

Tillföra något som saknas
I sin ateljé i Vasastan i Stockholm visar hon runt bland de olika skisser och modeller som ligger till grund för det som ska bli den konstnärliga gestaltningen på station Järla i Nacka.

– Som konstnär vill jag tillföra något som saknas och jag kände att jag vill ha en färgskala och en stämning med ett feminint anslag. Större monument av kvinnor är något som jag tycker saknas i  offentliga miljöer.

En av de främsta beståndsdelarna i konsten på station Järla är olika mönster som hämtats från tyger och textilier som man ofta hittar i ett hem, berättar hon.

Golvet i biljetthallen kommer täckas av en flätning. Cilla Ramnek beskriver det som ett generiskt allmänt mönster som återfinns i alla kulturer och tidsåldrar. På stationens mellanplan är golvet inspirerat av en klassisk köksduk, köksrutan.

Känsla av hem
– Jag ville föra känslan av hem till stationen. Och traditionellt sett förknippar man ju hem och textilier med kvinnor så jag vill föra in associationer till det.

Cilla plockar fram skissen av plattformens golv, ett långsmalt pappersark med en kombination av många av olika färger och mönster, och lägger ut den på golvet intill en modell av tunnelbanestationen.

– När man kliver ut på perrongen ska man nästan få känslan av att vara i sin egen hall.

När hon gjorde skissen utgick hon från mönstren på omkring 200 stycken löpare som hon samlat in.

– Löparen är en typ av duk som är lite förbisedd och ingen riktigt bryr sig om. Plattformen kommer nästan bli som en lång trasmatta.

– Mönstret i golvet kommer göras i olika sektioner av terrazzo, ett material av stenkross och cement. Det blir en färgskala som är mer jordig än på mina skisser.


Cilla Ramnek arbetar även med att ta fram belysningsobjekt som kommer sitta i taket. ”Jag använder ofta Lego som skissmetod. Då får jag automatiskt det tredimensionella perspektivet”, berättar Cilla Ramnek som alltid arbetar analogt.

Mosaikklänning
Det är på golvet som den större delen av stationens konstnärliga gestaltning kommer att finnas. Men även på en av väggarna, som Cilla Ramnek ska klä med en tre meter hög klänning i mosaik.

–  Jag ska använda skrotdelar, kakel och andra delar som jag hittar under de här åren innan jag monterar den själv på plats. Det blir en gullig klänning med puffärmar, säger hon och visar skissen som just nu ryms på ett A3-ark.

– Jag vill skapa en ombonad station. Det är lätt att känna sig övergiven i så här stora och hårda miljöer. Men om den är klädd i en genomtänkt mönstring i flera färger känner man sig omsluten.

Kategorier
Nya tunnelbanan

Planeringen för nya linjen börjar 2020

Arbetet med nästa steg i tunnelbaneutbyggnaden, linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö, börjar inom kort. Det har Stockholms stad och Region Stockholm kommit överens om.

Publicerad 2019-10-10

– I början av nästa år kommer vi att organisera oss för att påbörja arbetet med vårt nya projekt, säger Stefan Persson, avdelningschef planering på Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Han blir ansvarig chef för utbyggnaden från Fridhemsplan till Älvsjö till en början. Och han vet vad han kan förvänta sig – Stefan Persson var en av de första som började jobba med nya tunnelbanan våren 2014.

48 500 nya bostäder
– Det är bra att vi kan dra nytta av allt vi har lärt oss under de här åren. Det ska bli roligt att börja om från början med utredningar och samråd, säger han.

Den nya linjen ska få sex stationer: Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och Älvsjö. Både den exakta dragningen av linjen och stationsplaceringarna kan komma att ändras under utrednings- och samrådsperioden. Stockholms stad ska enligt avtalet bygga 48 500 nya bostäder i närheten av den nya linjen.

Optimala stationslägen
– Nu gäller det att vi hittar den bästa dragningen för linjen. Tillsammans med Stockholms stad ska vi även hitta de optimala stationslägena, så att tunnelbanan blir till så stor nytta som möjligt för de framtida resenärerna, säger Stefan Persson.

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Bergmassor på båt testas på Blasieholmen

Vad påverkar omgivningen minst – att lasta massor på båt eller lastbil? I oktober ska detta testas på Blasieholmen mitt i centrala Stockholm.

Publicerad 2019-10-08

På Blasieholmen finns en arbetstunnel kvar från när tunnelbanestationen Kungsträdgården byggdes i slutet av 1970-talet. Tunneln är just nu fylld med bergmassor men eftersom tunneln ska användas igen när Blå linje förlängs söderut behöver massorna tas bort.

– Då passar vi på att genomföra ett test under några dagar av hur det skulle fungera att frakta bort massor härifrån med båt, berättar projektchef Andreas Burghauser.

Region Stockholm och Stockholms stad gör testet tillsammans för att kunna utvärdera vilken miljöpåverkan båttransporter har jämfört med lastbilstransporter.

– Vi kommer att mäta buller men också räkna på klimatpåverkan, säger Andreas Burghauser.

Många faktorer påverkar
Under byggtiden kommer arbetstunneln på Blasieholmen att användas i två till tre år för att frakta ut bortsprängt berg från tunnelbanebygget.

– Resultatet av testerna kommer vi att ha med oss när vi beslutar hur massorna ska transporteras bort. Men det är en hel del annat som också spelar in, det måste vara ekonomiskt rimligt och det måste gå att lösa mottagningen av massorna på ett bra sätt, säger Andreas Burghauser.

Så här går testet till:
Bergmassorna som finns i arbetstunneln kommer att köras med hjullastare till en båt vid museikajen. Hela testområdet kommer att vara inhägnat, men kajen återställs när testet är avslutat. Arbetet pågår 14 till 31 oktober. Det tar ungefär en vecka att öppna den gamla arbetstunneln och att ställa i ordning arbetsområdet. Sen pågår själva testet i tre till fyra dagar.

 

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Fåglar får boplats över nya tunnelbanan

Tornet är ett så kallat avluftstorn och kommer att byggas ovanför den nya sträckan mellan Akalla och Barkarby. Men tornet är även tänkt som häckplats för tornseglare i området vid Norra Igelbäckens naturreservat i Järfälla.

På det åtta meter höga ventilationstornets översta del kommer det att finnas vinklar och hål där häckande tornseglare ska trivas. Längre ner på tornet kan det även bli andra slags holkar som mesar och finkar kan bo i.

Alltid i luften

Tornseglaren är fågeln som nästan aldrig landar och som föredrar att häcka på höjd. Namnet kommer sig av att de ofta byggt bo i kyrktorn. Faktum är att tornseglaren både kan para sig och sova i luften. Men om en tornseglare hamnar på marken får den problem – då behöver den hjälp för att ta sig upp i luften igen. Med sin så kallade klängfot kan den inte kan sitta på marken. Därför ägnar den all tid i luften när den inte är i boet.

Tornets dubbla funktion har tagits fram av arkitektbyrån White i samarbete med Järfälla kommun. Utformningen av tornet kommer att se runt ut på håll. Men på nära håll kommer man se den åttahörniga oktagonformen.

Lämnar för varmare klimat

Luften som kommer ut från tornet är som den som finns på en vanlig tunnelbaneplattform. Den blåser iväg och sprids över stora ytor och utgör alltså varken någon risk för fåglar eller människor.

Vid den här tiden på året lämnar tornseglarna Sverige för varmare klimat i Afrika söder om Sahara. Under senare halvan av maj är de återigen i Sverige.

Kategorier
Nya tunnelbanan

Många frågor om upphandling av tunnlar

Just nu får vi många frågor om varför ett stort kinesiskt bolag ska bygga tunnlar i Nacka. I den här artikeln hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Publicerad 2019-10-03

För första gången kommer ett av världens största byggföretag att jobba på den svenska marknaden. China Railway Tunnel Group vann anbudsgivningen om att bygga de tre arbetstunnlarna för Blå linje till Nacka. Det är ett bolag med mycket stor erfarenhet av att bygga tunnlar.

Ingen diskriminering på grund av nationalitet
Vid upphandlingar inom Region Stockholm är utgångspunkten att konkurrensutsätta i enlighet med de regelverk som finns och att vi – så länge det inte är beslutat på nationell eller europeisk nivå – inte utesluter leverantörer från något land från att lämna anbud.

Vi ställer samma krav på alla bolag som vill lämna anbud på våra arbeten och vi varken får eller vill diskriminera någon leverantör på grund av nationalitet.

Måste uppfylla många krav
Vi ställer många och tuffa krav, till exempel på hur våra leverantörer ska jobba med hållbarhet, arbetsmiljö och informationssäkerhet. De behöver också visa att de har goda ekonomiska förutsättningar att utföra arbetet.

China Railway Tunnel Group uppfyller alla de krav vi ställer och de lämnade det lägsta anbudet. Vi bygger ut tunnelbanan för skattepengar och dem ska vi hantera på ett klokt sätt. 

Fler anbud ger bättre pris
Vi jobbar mycket med att marknadsföra våra upphandlingar, både i Sverige och internationellt, för att få in många bra anbud. Det ger oss ett bättre pris.

Anbudet från China Railway Tunnel Group ligger nära det vi har räknat med i våra kalkyler och vi ser inte att detta skulle vara ett underpris, som det har skrivits på en del ställen i media.

China Railway Tunnel Group var med i anbudsgivningen även för arbetstunnlarna i Barkarby, men där gick kontrakten till två andra bolag, NCC och Subterra Sverige.

Regionen ansvarig byggherre
Vi kommer att arbeta på precis samma sätt med arbetsmiljö vid arbetstunnlarna i Nacka som vi gör i Barkarby idag. Region Stockholm är ansvarig byggherre och våra egna experter inom arbetsmiljö kommer att arbeta i nära samarbete med entreprenören för att samordna och kontrollera arbetsmiljöarbetet.

Samma sak gäller för hållbarhetsfrågorna och inte minst uppföljningen av underleverantörer. Vi ställer krav på alla våra leverantörer att arbeta med att begränsa klimatpåverkan medan vi bygger och göra analyser i sina leverantörskedjor vad gäller sociala risker.

Än så länge är inget kontrakt skrivet med China Railway Tunnel Group, eftersom det fortfarande är möjligt för de övriga anbudsgivarna att överklaga tilldelningen fram till och med den 7 oktober.

 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Nya tunnelbanan kommer närmare

Byggprojekt behöver ha bra relationer till de som påverkas. Nu har omkring 60 medarbetare flyttat till Hammarby sjöstad.
 

Publicerad 2019-09-25

Region Stockholms nya lokaler ligger i kvarteret Luma i Hammarby sjöstad – ett område som kommer att påverkas av arbeten när Blå linje till Nacka och Söderort byggs. 

– Det tycker jag är bra för det ger oss förståelse för vad andra upplever när vi spränger och borrar. Det är viktigt att vi syns och att de som påverkas av våra arbeten har någon de kan vända sig till. Vi ska vara tillgängliga, säger Martin Hellgren, avdelningschef.

”Som att komma hem till oss”
I entrén till de nya lokalerna planeras en permanent utställning så att det går att se vad det är som ska byggas och hur arbetet går framåt. Det kan också bli öppna informationsmöten i lokalerna i framtiden.

– Det blir lite som att komma hem till oss, vilket jag tror kan ge bra möten. Det blir lite avdramatiserat genom att både vi som bygger och de som påverkas är på hemmaplan, säger Martin Hellgren.

Snart finns vi även i Järfälla
De som arbetar med utbyggnaden av tunnelbanans Blå linje till Barkarby flyttar också snart till ett projektkontor i Järfälla. De medarbetare som arbetar med Gul linje till Arenastaden sitter redan vid Torsplan, nära en av de kommande uppgångarna för station Hagastaden. 

 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Klartecken från Trafikverket

Nu är järnvägsplanen för tunnelbanan till Nacka och Söderort fastställd.

Publicerad 2019-09-19

– Det här är den sista pusselbiten! Nu har vi fått alla våra viktiga beslut – järnvägsplanen, miljödomen och detaljplanerna för både Nacka och Stockholm.  Nu tar vi ett stort kliv mot byggstart, säger avdelningschef Martin Hellgren. 

Järnvägsplanen beskriver var tunnelbanan ska byggas och vilken mark som behöver användas, både under byggtiden och permanent.

Alla sakägare, alltså de som är närmast berörda av tunnelbaneutbyggnaden, får information från Trafikverket med posten.

Vill du veta mer om vad en järnvägsplan är? Eller om hur tunnelbanan till Nacka, Södermalm och Söderort ska byggas?

 

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Följ oss på Facebook!

Nu finns nya tunnelbanan på Facebook med en egen sida, fylld med filmer och information.

Facebooksidan vänder sig främst till alla om bor eller jobbar nära där tunnelbanan byggs ut, men även den som gillar stora maskiner och stora byggprojekt kommer att hitta intressant innehåll.
Här hittar du sidan. 

Kategorier
Arenastaden Nya tunnelbanan

Nu får 250 hushåll erbjudande om besiktning

Den här veckan får runt 250 hushåll och verksamheter i närheten av de kommande arbetena i Rudviken i Solna erbjudande om besiktning. Samma erbjudande kommer att skickas ut till boende längs med alla de nya sträckorna, i lagom tid innan arbetena startar. 

– Du som får erbjudandet bestämmer själv om du vill ha din bostad besiktad, men som fastighetsägare känns det ofta tryggt att veta hur läget såg ut innan tunnelbanebygget, säger Kent Kling, som är projektledare för besiktningarna. 

Kent Kling.

Besiktningen tar 1015 minuter och går ut på att dokumentera alla synliga sprickor i ett protokoll. Efter besiktningen skickas en kopia av protokollet till fastighetsägaren. För bostadsrättsföreningar skickas protokollet till styrelsen. 

– När vi har byggt klart i området gör vi en efterbesiktning för att identifiera förändringar, säger Kent Kling.

Läs mer om besiktningar

Har du frågor om våra besiktningar? 

• Om du har blivit kontaktad av en besiktningsfirma kan du vända dig direkt till dem. 

• För allmänna frågor kan du ringa SL Kundtjänst på 08-600 10 00 eller fylla i kontaktformuläret

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Fokuserat lyssnande på stomljud

Det hörs även ovan jord när tunnelbanan byggs ut. Men hur låter det? Det fick representanter för skola och kommun i Järfälla veta mer om på plats ovanpå en tunnel i Barkarby. 

Publicerad 2019-09-16

Nere i tunneln under Barkarby gamla flygfält är den trearmade borriggen i gång och borrar 20 meter långa hål i berget. Cirka 50 meter därifrån, inne i ett hus, står ett antal personer och lyssnar uppmärksamt. 

–Ungefär så här kommer det att låta när vi närmar oss Barkarbystaden, förklarar Michael Morge för representanterna från Järfälla kommun och från Herrestaskolan i Barkarbystaden. 

Michael Morge jobbar som akustiker för nya tunnelbanan och vet det mesta om de ljud som alltid uppstår när man borrar i berg. 

–Stomljud kallas de ljud som uppstår när vibrationer från arbetena sprids i berget och strålar ut som ljud i husens stomme. Stomljuden låter olika beroende på vilket arbete som pågår. Borrning låter på ett annat sätt än när man knackar bort lös sten i tunneltaket efter en sprängning, förklarar han.

Förhandsupplevelse av byggtiden
Ljuddemonstrationen är ett sätt för både skolpersonalen och kommunen att få en uppfattning om hur det faktiskt kommer att låta och kännas inomhus, när tunnelarbetet passerar under jord på mellan 40 och 50 meters avstånd från huset. 

Det var bra att få lyssna här, så att man får en känsla, annars är det svårt att föreställa sig. Vi kan förbereda oss själva och eleverna på det som kommer, säger Satu Harnesk, rektor på Herrestaskolan.

Mycket kan påverka upplevelsen
Hur man upplever ljud är högst individuellt, en del tycker att det är mer störande än andra. Men ljudet påverkas också av hur nära arbetena utförs, vilken slags mark huset är byggt på och hur högt upp i en byggnad man är. 

Vill du veta mer om ljud och störningar från tunnelbanebygget? På vår Youtubekanal finns filmer om hur det går till när vi bygger och hur vi påverkar omgivningen.

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Stadens rum förändras med nya stationer

Det är inte bara helt nya stadsdelar som växer fram nära de nya tunnelbanestationerna. Även platser som redan finns kommer att förändras – ett exempel är Stigbergsparken på östra Södermalm.

Publicerad 2019-09-12

Station Sofia kommer att vara den första nya tunnelbanestationen på Blåa linjens väg söderut från Kungsträdgården. Plattformen kommer att ligga ungefär 100 meter under Stigbergsparken, där den nya biljetthallen och ingången till tunnelbanan hamnar. 

– Det är topografin i området som ger djupet. Vi bygger våra tunnlar i berg hela vägen, först under vattnet i Saltsjön, sen under Söders höjder, förklarar Andreas Burghauser, projektchef för tunnelbanan till Södermalm.

För att stationen ska bli så användbar som möjligt för resenärerna kommer de att åka hiss mellan tåg och park:

– Vi bygger stora, snabba hissar som tar ungefär 30 sekunder hela vägen upp. Sen kliver man av i en ny byggnad mitt i Stigbergsparken, säger Andreas Burghauser. 

Fler i rörelse i framtiden

Idag är parken ”ett i förhållande till Folkungagatan sidoordnat parkrum i foten av Stigberget, med storvuxna träd, gräsytor och en mindre lekpark”. Det är i alla fall så Stockholms stad beskriver den i det gestaltningskoncept som har tagits fram för parken inför att tunnelbanestationen ska byggas. 

– Med ny tunnelbana och även utbyggnaden av Ersta sjukhus kommer många fler människor än idag att röra sig i området. Vi räknar med ungefär 35 000 av- och påstigningar på stationen varje dygn. Det är ungefär lika många som vid Hornstull eller Karlaplan idag. Då behöver vi till exempel nya gångstråk som klarar av den ökade belastningen, säger Andreas Burghauser. 

Både torg och park

Stockholms stads vision är att parken ska bli ”ett gemensamt stadsrum på östra Södermalm”.

Det kommer att bli både torgliknande ytor och sammanhållna gröna ytor. En hel del av dagens grönska kommer att vara kvar, men en del tas också bort. Samtidigt ska ett större antal nya träd planteras och det blir även ny markgrönska. Elnätsstationen som ligger mitt i parken flyttar in i västra sluttning. 

För att vår nya byggnad ska passa in i den nya parkmiljön samarbetar vi tätt med Stockholms stad, som är ansvariga för själva parken. Vi har ju ett gemensamt mål att det här ska bli en så bra plats som möjligt – både för de framtida resenärerna och för alla andra som är i parken, säger Andreas Burghauser. 

 

Vill du veta mer om planerna för station Sofia? Läs Stockholms stads gestaltningsprogram för parken och det för stationsbyggnaden

Klicka på bilden om du vill se en karta över hur parken planeras se ut när tunnelbanan är klar. 

Kategorier
Nya tunnelbanan

Varierad vardag på Fredriks första jobb

Tid, pengar och allt däremellan. Fredrik Strömberg är projektingenjör och har koll på det mesta som rör Blå linje till Nacka.

Publicerad 2019-09-04

– Om man behöver diskutera något med projektet är det bra att börja med mig. Jag ser till så att frågan hamnar på rätt bord.

Vad gör du mer?
– Mina dagar ser väldigt olika ut. En dag kan jag prata tekniska detaljer med våra teknikkonsulter Sweco. En annan dag är jag på Nacka kommun, löser gemensamma frågor och förhandlar fram avtal. Och vissa dagar sitter jag med på möten och tar anteckningar. Jag har fått testa på mycket de två åren jag har jobbat här.

Vad gjorde du innan?
­– Jag pluggade till civilingenjör inom väg och vatten på Lunds universitet. Många projektingenjörer kommer direkt från utbildningen, det är ett bra sätt att komma in i branschen och få meningsfulla arbetsuppgifter på en gång. Mycket handlar om tid och pengar, och kan man greppa det förstår man mycket av ett byggprojekt. Rollen anpassas ofta efter vad man är bra på och intresserad av. Jag har riktat in mig på extern samordning, och så är jag skyddsombud för hela förvaltningen.

Vad har du lärt dig under dina två år i branschen?
– Att allt inte funkar som i skolan. Det är ofta många steg på vägen innan man når ett resultat, och alla deadlines funkar inte i verkligheten. Och det finns hur mycket arbete som helst att göra. Det gäller att akta sig för att ta på sig för mycket. Som tur är har jag starkt stöd från mina kollegor som förstår att jag inte kan uträtta underverk ensam.

Vad är roligt med ditt jobb?
– Variationen, att jag får göra många olika saker. Och så har jag träffat kollegor som jag gillar att umgås med även privat. Vi anordnar spelkvällar efter jobbet. Sist spelade vi brädspelet Ticket to ride, tyvärr förlorade jag.

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Erfaren byggare är ny förvaltningschef

Niklas Bergman var på ett av de roligaste jobb han haft – som projektledare för den nya tunnelbanestationen Hammarby kanal. Då frågade regiondirektören om han var intresserad av jobbet som förvaltningschef.

Publicerad 2019-09-02

Jag trivdes ju redan jättebra på förvaltningen – och det här uppdraget, det är once in a life time, det går inte att säga nej till. Speciellt när jag redan vet att så mycket funkar så bra. Arbetssättet, organisationen och medarbetarnas höga kompetens ger jättebra förutsättningar, säger Niklas Bergman.

Niklas Bergman har haft ledande roller i de flesta stora infrastrukturprojekten i Stockholm de senaste decennierna – som Södra länken, Norra länken, Citybanan, Tvärbanan och Mälarbanan. Nu är det alltså dags för honom att ta över rollen som förvaltningschef för tunnelbaneutbyggnaden.

Nu är vi igång och bygger. Jag börjar precis när vi går in i den fas som jag tycker är allra roligast. Det är full produktion och vi kommer bara att börja bygga på fler och fler ställen, avslutar han. 

Niklas Bergman gör sin första arbetsdag som förvaltningschef för förvaltning för utbyggd tunnelbana måndag 2 september. 

Kategorier
Arenastaden Nacka Nya tunnelbanan Södermalm

Flera tillfällen att prata tunnelbana

Nyfiken på nya tunnelbanan? De närmaste veckorna finns vi med på tre evenemang i Stockholm.

Publicerad 2019-08-30

I våra tält får du lära dig mer om utbyggnaden och har chans att ställa frågor till oss som jobbar med nya tunnelbanan. Här dyker vi upp:

• Hagalundsdagen, 31 augusti. Information från arrangören.
• Sjöstadsdagen, 7 september. Information från arrangören.
• Sicklaloppet, 15 september. Information från arrangören.

 

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Här kapas spåren inför tunnelbygget

Nu pågår förberedande arbeten på stationen i Kungsträdgården, där Blå linjen så småningom ska byggas ut mot Nacka och Söderort.

Publicerad 2019-08-27

Fram till i dag har spåren vid Kungsträdgården slutat ett hundratal meter in i tunneln söder om plattformen. Här kommer hela spåranläggningen nu att rivas innan arbetet med att bygga de nya tunnlarna för förlängningen av Blå linjen söderut kan starta.

– Vi har sett fram emot det här länge. Nu är vi är ett steg närmare en utbyggd Blå linje mot Nacka och Söderort, säger Ann-Christin Zander-Holwaster, projektledare BEST (Bana, El, Signal, Tele).

Arbetet började under natten till måndagen den 26 augusti med att en ny stoppbock monterades på ett av spåren vid södra plattformsänden. Nu ska rälsen kapas och fraktas bort och istället ge plats för de maskiner och fordon som ska användas under tunnelbygget.

Tillfälliga väggar ska också byggas några meter in i tunneln, för att skydda från damm och ljud när arbetet med förlängningen drar igång.

Det förberedande arbetet kommer att ta ett par månader och för resenärerna fungerar stationen som vanligt.

 

Kategorier
Nya tunnelbanan

”Det har varit väldigt lärorikt”

Dana Trabulsi och Lina Saad har sommarjobbat med utbyggnaden av tunnelbanan och fått en inblick i alla olika delar.

Publicerad 2019-08-26

– Det händer något nytt varje dag här och att jobba med nya tunnelbanan har väckt ett stort intresse hos mig för infrastrukturprojekt, säger Dana Trabulsi, som har jobbat med utbyggnaden av Blå linje till Gullmarsplan, Slakthusområdet och Sockenplan.

– Jag har fått ett större intresse för just tunnelbaneprojekt. Det känns otroligt spännande att få vara med och bygga upp en så viktig del som framtidens kollektivtrafik i min egen hemstad, säger Lina Saad, som har jobbat med utbyggnaden till Barkarby.

Nu är de båda snart tillbaka på sina utbildningar till civilingenjörer på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Med sig tar de en större inblick i byggprocessens olika delar och hur det är att jobba med ett stort infrastrukturprojekt:

– Eftersom det är så stort har jag fått träffa många erfarna människor inom olika arbetsområden, vilket har varit väldigt lärorikt, säger Dana Trabulsi.

– Jag älskar utmaningar och det kan verkligen inte bli mer utmanande och samtidigt får jag vara med och bidra till samhällsnytta, säger Lina Saad.

På bilden (från vänster): Dana Trabulsi och Lina Saad.

Kategorier
Arenastaden Nya tunnelbanan

Sista steget för Gula linjen

Nu är järnvägsplanen för tunnelbanan till Arenastaden inskickad till Trafikverket, som ska fastställa den.

Publicerad 2019-08-22

– Det känns mycket bra! Vi har jobbat hårt med järnvägsplanen i flera år och jag är stolt och glad över att vi kommit så här långt, säger projektchef Malin Harders.

Järnvägsplanen beskriver vad som ska byggas, var det ska byggas och vilken påverkan nya tunnelbanan har på miljön.

Det här är det sista steget i en lång process som började redan 2014, med en övergripande utredning av spårsträckningen och placeringen av de framtida stationerna. Sedan dess har vi preciserat planerna allt mer för varje steg, säger avdelningschef Jörgen Niklasson. 

Kategorier
Arenastaden Nya tunnelbanan

Ljuset ska skapa en egen värld i berget


– En tunnelbanestation är väldigt komplex med många rum. Det är viktigt att försöka skapa en helhet utan att statiskt upprepa sig. Jag ser det som en kör med olika stämmor som skapar helheten, säger keramikern och formgivaren Pia Törnell, som ansvarar för den konstnärliga gestaltningen på nya tunnelbanestationen Södra Hagalund.

Grönt och vitt ljus, skuggspel, ljus genom öppningar, mönsterbilder som skapas genom lek med linjer. Det är några av inslagen i hennes förslag som hon valt att kalla ”Intonationer – linjer och ljus”.

– Vitt fungerar som grundfärg och sedan använder jag en stark grön färg som accentfärg. Det finns något lugnande harmoniskt i det gröna men det finns också en lågmäld energi. En slags klorofyllenergi, som för in kopplingar till naturen i stationen.

Keramik som grundmaterial
Pia Törnell har sin bostad och arbetsplats i ett äldre tegelhus vid Kinnekulle i Västergötland. En idyllisk miljö inte långt ifrån Lidköping, där hon tidigare arbetat som formgivare på Rörstrand innan fabriken lades ned och tillverkningen flyttade utomlands.

– Keramik är mitt grundmaterial men jag anpassar materialvalet för varje projekt. Jag rör mig mellan olika områden och arbetar både som keramiker, formgivare och konstnär. Materialen jag använder mig av i det här projektet är keramik, glas och metall.

Dörr i dörr med ingången till bostaden, i det som för längesedan var en lanthandel, har hon och hennes man sin verkstad.

– Min man är duktig på formframtagning och den keramiska processen. Så vi samarbetar mycket i våra projekt.

Stora volymer
I verkstaden kommer de bland annat att tillverka ett specialkakel för den nya stationen – fyrkantiga plattor kombinerat med bågformer där vissa av bågarna böjer ut som fjäll.

– Bakom de här bågarna kommer den gröna färgen fram, berättar Pia Törnell och visar de utskurna delarna i en pappersskiss.

Det gröna och vita är tydligt återkommande när hon visar skisserna i sitt arbetsrum. Ljuset och formerna andas nästan något drömskt.

Chansen att få arbeta med de stora volymerna i stationsrummen var en av de utmaningar som fick henne att ansöka när hon såg att konstnärer till de nya tunnelbanestationerna efterlystes.

Äldre tågstationer en inspiration
– Det enorma och mäktiga valvet i plattformsrummet lockade mig oerhört mycket. Det fick mig att associera till stora katedraler och tempel, till äldre tiders myter och sagor om den upplysta salen i berget.

– Men jag kom framför allt att tänka på de äldre järnvägsstationerna som finns ute i Europa med sina karaktäristiska stålkonstruktioner. Där silas ljuset in och skapar en egen värld, ett eget universum med en väldig laddning och suggestiv stämning.

En skiss av den tänkta plattformen har hon byggt in i en papplåda så att ljuset från de utskurna bågarna som lyser genom grönt glas bli synligt.

Eftersom hon är uppvuxen i Stockholm har hon själv suttit en hel del på tunnelbanan alla tider på dygnet.

– Det är roligt att skapa något för en plats som har så stor genomströmning av folk och är så öppen för alla.

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Högre växel i Barkarby i höst

Det har jobbats för fullt i Barkarby i sommar. Inför hösten ligger fokus på att spränga ut arbetstunnlarna.

Publicerad 2019-08-16

Det är arbetet med tre arbetstunnlar för utbyggnaden av Blå linje till Barkarby som har pågått under sommaren. Under byggtiden används de för att transportera personal, maskiner och bergmassor mellan markytan och spårtunnlarna som sprängs ut under jord.

– Det känns väldigt kul att produktionen går framåt och att vi för varje dag tar ett steg närmare en färdigutbyggd tunnelbana mellan Akalla och Barkarby. Just nu driver vi tunnel i Veddesta industriområde och från ett befintligt bergrum vid Barkarbyfältet, säger Martin Brantberger, projektledare.

I Veddesta industriområde har 10 meter tunnel vuxit fram och på Barkarbyfältet har det sprängts ut 25 meter av den ena av två tunnlar.

– På Barkarbyfältet vid landningsbanan har vi under sommaren grävt oss ned till berget och kommer snart att påbörja sprängningsarbetena för den tredje tunneln.

I höst kommer arbetena främst att ha fokus på utsprängning av arbetstunnlarna.

– I samband med dessa arbeten följer vi som alltid de krav som finns på buller och vibrationer. Vi avser även att fortsätta med den positiva dialog som vi hittills haft med de närmast berörda i anslutning till arbetsplatserna, avslutar Martin Brantberger. 

Vill du veta mer?
I vår klickbara karta kan du läsa mer om alla våra aktuella arbeten. Du som bor i närheten av våra arbeten kan få ett sms innan vi spränger. Läs mer om vår sms-tjänst.

Kategorier
Söderort

Sommarens arbeten klara

Efter åtta veckors förberedande arbeten vid Gullmarsplan börjar trafiken rulla igen till helgen.

Publicerad 2019-08-14

Bland annat har man utfört rivningsarbete för att framöver kunna bygga de nya snabbhissarna som ska gå mellan biljetthallen och nya plattformen på Blå linjen.

– Här har vi rivit ett teknikhus där vi senare kommer att bygga hisschakten, säger byggledare Susanne Hartley som står på ett område intill de befintliga spåren rakt under biljetthallen vid Gullmarsplan.

Efter rivningsarbetet syns nu mest högar av jord och betong, men här kommer stationens nya snabbhissar gå i framtiden.

– Hissarna kommer att gå från den nya plattform på Blå linjen, från ungefär 70 meters djup och hela vägen upp till biljetthallen.

– Vi har även gjort elarbeten vid spårområdet och på bussdäcket har vi gjort förberedande arbeten för nya hållplatslägen. Bussterminalen kommer framöver att anpassas i stor utsträckning för att frigöra den yta där topparna på snabbhissarna ska komma upp. 

Under sommarens arbete vid spårområdet har trafiken mellan Gullmarsplan och Globen stängts av och resenärerna har hänvisats till att ta andra vägar.

– Det har gått bra och arbetet har till största del flutit på från start, säger Susanne Hartley.

Kategorier
Barkarby

Aktuellt i sommar om våra sprängningar

Nu pågår arbeten för nya tunnelbanan på två platser i Veddesta. Läs mer om när och var vi jobbar i sommar.

På Äggelundavägen i industriområdet fortsätter vi att spränga för att bygga en arbetstunnel. Men vi tar också paus i sprängningsarbetet, 17 juli-6 augusti sker inga sprängningar här. 

Strax norr om Barkarby station där en ny station ska byggas i anslutning till kommande Veddestabron har vi börjat spränga ut för en biljetthall. Arbetet fortsätter under juli och sprängningsarbeten pågår vardagar 7 till 22 och helger 7 till 17. Under veckorna 31 till 34 kommer sprängningsarbeten även att genomföras på vardagar mellan 5.42 och 5.51. Särskild information om dessa sprängningar på tidiga morgnar kan du läsa i PDF icon Information om tidiga sprängningar norr om Barkarby station.pdf.

På sidan Aktuella arbeten kan du se på en klickbar karta var vi bygger och få information om vad som händer i sommar på våra arbetsplatser i Veddesta och i Barkarbystaden. 

 

Kategorier
Nya tunnelbanan Utbyggd depå i Högdalen

Sista tillståndsansökan inskickad

Nu har ansökan om miljödom för depåutbyggnaden i Högdalen skickats in till domstolen i Nacka.

Publicerad 2019-07-05

Ett miljötillstånd är nödvändigt för att få göra de bortledningar av grundvatten som alltid behövs när man bygger tunnlar. 

Men viktigare för de som bor i närheten är att domstolen också sätter villkor för hur mycket arbetena får störa.

–Vi föreslår villkor som i första hand baserar sig på Naturvårdsverkets riktlinjer för byggbuller. Men vi kan inte bygga utan att överskrida dem. Därför ansöker vi om att få göra arbeten som låter mer, säger Kalle Persson som är ansvarig för alla miljödomsansökningar för nya tunnelbanan. 

Fler tillstånd behövs

Förhandlingarna i domstolen blir under första halvåret 2020. Förutom miljötillstånd behövs en fastställd järnvägsplan för att kunna börja bygga ut depån i Högdalen. Järnvägsplanen kommer att granskas under hösten, innan den skickas till Trafikverket för fastställelse.

Under fliken beslut och handlingar ligger alla dokument som hör till tillståndsansökan. 

Vill du veta mer om vad en depå är och hur den ska byggas ut? På vår Youtube-kanal finns en film om depån i Högdalen. 

Alla andra delar av nya tunnelbanan har fått sina miljötillstånd, senast utbyggnaden till Nacka och Söderort, där domen kom 19 juni 2019. 

 

Kategorier
Nya tunnelbanan Söderort

Här jobbar vi i sommar

I sommar syns och hörs vi på flera platser. Bland annat på den gamla landningsbanan i Barkarby.

Publicerad 2019-06-27

– Vi är klara med de förberedande markarbetena, nu ska vi gräva ner till berget så att vi kan börja bygga arbetstunneln efter sommaren, säger Martin Brantberger, projektledare.

I Barkarby jobbar vi även med arbetstunnlar i Veddesta och Robothöjden. Läs mer om sommarens arbeten i Barkarby.

Arbeten på Gullmarsplan
Vid Gullmarsplan fortsätter förberedelserna för Blå linje till Söderort. Här ska en ny plattform byggas 70 meter under dagens station. Under sommaren pågår rivningsarbeten, schakt, pålning och spårarbeten.

Läs mer om sommarens arbeten i Söderort.

Mellan 24 juni och 17 augusti är trafiken avstängd mellan Globen och Gullmarsplan, så att vi kan göra arbeten i spårområdet. Läs mer om hur det påverkar tunnelbanetrafiken.

Har du frågor om våra arbeten? 
SL Kundtjänst har öppet hela sommaren. Ring 08-600 10 00 eller fyll i kontaktformuläret.

 

Kategorier
Nya tunnelbanan

Så här når du oss i sommar

Även i semestertider går det bra att kontakta oss på nya tunnelbanan dygnet runt. 

Publicerad 2019-06-20

SL Kundtjänst svarar som vanligt på frågor om våra arbeten och allt annat som rör nya tunnelbanan. 

Om du har frågor som behöver specialistkunskap kan du behöva vänta lite längre än vanligt.

SL Kundtjänst når du via telefon, 08-600 10 00, eller genom att fylla i kontaktformuläret.

På Aktuella arbeten-sidorna under respektive utbyggnadsprojekt hittar du information om de arbeten som utförs under sommaren. 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Grönt ljus för Blå linje

Nu har nya tunnelbanans största del, utbyggnaden från Kungsträdgården till Nacka och Söderort, fått det viktiga miljötillståndet i en dom från mark- och miljödomstolen.

Publicerad 2019-06-19

– Det är en mycket viktig milstolpe för oss. Det innebär att vi nu har tillstånd att börja bygga enligt de villkor som domstolen har beslutat, säger avdelningschef Martin Hellgren.

Villkoren i domen handlar till exempel om buller och grundvattenpåverkan. 

– Vi kommer att gå igenom villkoren noggrant och analysera vad det innebär för oss när vi ska bygga, säger Martin Hellgren.

Domen kom med så kallad verkställighet, vilket innebär att den gäller direkt och att det går att börja bygga även om domen överklagas. 

Förutom miljötillstånd krävs även en fastställd järnvägsplan innan de stora arbetena kan börja. Den väntas från Trafikverket efter sommaren. 

Hela domen finns att läsa på under Beslut och handlingar (i boxen Miljöprövning 2017) eller sammanfattad i ett pressmeddelande på domstolens hemsida.

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

Bättre berg än förväntat

I Kungsträdgården startar resan mot Nacka och Söderort. Men först ska den nya tunnelbanan passera Saltsjön.

Publicerad 2019-06-18

De nya tunnlarna ska byggas i berget under Saltsjön. Här finns en zon med svagare berg och därför gjorde Region Stockholm extra provborrningar mellan Blasieholmen och Skeppsholmen tidigare i år. Nu har proverna analyserats. 

– Vi har benat ut var svaghetszonen ligger, vilken lutning den har och vilken del av sträckan den påverkar, säger Jekaterina Jonsson, bergsingenjör hos nya tunnelbanan.

Tillräckligt med berg ovanför

Testerna visade också att det finns tillräckligt med berg ovanför de planerade tunnlarna och att bergkvaliteteten är bättre än förväntat.

– Det betyder att vi kan bygga tunnlarna med konventionella metoder på den här sträckan, utan att behöva göra allt för stora anpassningar av arbetet, säger Jekaterina Jonsson.

Djupt och hållfast

Det är passagen under Saltsjön som gör att Blå linje till Nacka och Söderort blir så djup som 100 meter vid station Sofia på Södermalm.

Under hela tunnelarbetet fortsätter provborrningarna och andra undersökningar för att vara säker på var bergytan ligger, var det finns sprickzoner och om det förekommer lera i berget. Kunskap som gör det lättare att planera arbetet.

– Vi har höga krav på säkerhet och våra tunnlar ska hålla i mer än 100 år, så vi mäter och testar under hela byggtiden, säger Jekaterina Jonsson.

 

Se större bild

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Hewan håller ordning på handlingarna

En stor mängd rapporter, ritningar och dokument ligger till grund för tunnelbaneutbyggnaden. Hewan Ngadi är datasamordnare och ser till så att det går att hitta det man letar efter. 

Publicerad 2019-06-12

 – I vårt dokumenthanteringssystem finns idag nästan 300 000 filer och det blir fler för varje dag. Mitt uppdrag är att se till så att det är ordning och reda bland dokumenten.

Hur gör du det?
– Genom att stötta mina kollegor så att de följer rutinerna och märker upp alla dokument så att de är sökbara och spårbara. Det är jätteviktigt att vi gör det, annars är det svårt att hitta det man letar efter.

Det låter som mycket tid vid datorn?
– Många tror det, men jag är i kontakt med människor hela tiden. Jag jobbar i projektet som bygger ut depån i Högdalen, men jag samarbetar också med de andra datasamordnarna här på förvaltningen och med externa parter.

Vad stöter du på för utmaningar?
– Allt eftersom projektet växer och går in i olika skeden är det lätt att man stöter på frågor som man inte varit i kontakt med tidigare. Då gäller det att vara kreativ och lösa problem. Det kan vara en utmaning, men det är också det som gör jobbet roligt och utvecklande. 

Hur blir man datasamordnare?
– Själv är jag utbildad byggnadsingenjör och jobbade tidigare med att projektera fibernät. Men vi som jobbar som datasamordnare här på förvaltningen har olika bakgrund. Det vi har gemensamt är att vi är bra på ordning och struktur, och på att hantera både data och människor. 

 

  

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan

Djuren visar vägen på plattformen

Naturen kommer att ta plats på den nya tunnelbanestationen i Nacka. Möt konstnären bakom noshörningen och elefanten som ska bidra till en trygg miljö.

Publicerad 2019-06-10

– Jag ser plattformen som en möjlighet att placera stora skulpturer. Jag började tänka på djur som kan ta plats på plattformen, som är större än en människa.

Skulpturer återkommer ofta i Thomas Karlssons konstnärskap. Och när han fick uppdraget att utforma konsten på en av de nya tunnelbanestationerna i Stockholm hade han tidigt en tydlig känsla av vad han ville göra. Han såg framför sig två stora djur, som vi vanligtvis inte ser på våra breddgrader.

– Det första jag kom att tänka på var en elefant. Vilket skulle det andra djuret vara?… det blev en noshörning.
I Thomas Karlssons ateljé, i Fagersjö söder om Stockholm, står modeller i miniatyr av skulpturerna. Intill modellerna står siluettfigurer av människor, som ger en känsla av hur stora de fullskaliga skulpturerna kommer bli.

”Gå mot elefanten”
Trygghet är något som Thomas Karlsson återkommer till när han beskriver sin vision för Nacka, stationen som han har det konstnärliga ansvaret för. De stora djuren har en massivitet som skänker trygghet, men de kommer även att få en praktisk funktion som vägvisare.

– Skyltsystem och text kan vara väldigt abstrakt. När jag bodde på Södermalm kunde det vara så himla svårt att förklara för personer på besök vilken uppgång de skulle gå upp mot när de klev av vid Mariatorget. ”Sitt längst fram i tågets färdriktning… nej, just det, du kommer från T-centralen…”

– Jag tänker mig att skulpturerna får en vägledande roll på plattformen. Det ska vara enkelt att förklara vägen. Man säger ”gå mot elefanten så kommer du rätt”.
Fåglarna är gjorda med samma teknik som elefanten och noshörningen: Först har Thomas Karlsson skapat en digital tredimensionell modell i dator. Modellen delas in i mindre delar som han skär ut från aluminiumburkarna och sedan viker och limmar ihop.

300 unika fåglar

I takt med att projektet gått framåt och han förstått stationens storlek har han fått fler idéer som kompletterar de stora djurskulpturerna. I dioramor, ett slags tittskåp infällda i stationens betongelement, ska han placera ”burkfåglar”.

De färgglada papegojorna är vikta av tomburkar som han under flera år samlat ihop både i Sverige och på resor utomlands. Tanken är att han ska vika 300 unika fåglar till stationen i Nacka.

– Idén med burkfåglar fick jag när jag kom att tänka på när jag och min kompis Kenta samlade ölburkar som barn. Det gällde att hitta så många burkar som möjligt och ingen burk skulle vara lik den andra. Det blev nästan som en form av fågelskådning.
Burkfåglar.

Från papper till metall
I trädgården utanför ateljén hänger ett stort vitt elefanthuvud i ett träd. Thomas Karlsson berättar att den är vikt i en slags mjölkpapp som man hittar i färgaffärer. Men de slutgiltiga skulpturerna på plattformen ska gjutas i metall.

– Det är en teknik som gör att man behåller den knöliga strukturen från pappersvikningen. Det blir nästan en känsla av att man knackat den i plåt.

Thomas Karlsson är stolt över att jobba med konst till nya tunnelbanan:

– För mig är det bland de roligaste och finaste uppdragen jag kan tänka mig. Jag gillar att få finnas i ett socialt sammanhang där man inte behöver vara välutbildad eller söka sig till en upplevelse.

– Jag är uppvuxen i Stockholm och tunnelbanan var en av de första sammanhang där jag började reflektera över konst. Tunnelbanan kan vara en väg in i att börja förstå vad konst är.
Miniatyr av noshörningen.

 

 

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

”Vi måste vara stenhårda”

Arbetsmiljöolyckor med dödlig utgång har ökat i Sverige de senaste åren. Och byggbranschen sticker ut som ett område där allt för många omkommer på jobbet. 

Fokus för arbetsmiljöarbetet på förvaltning för utbyggd tunnelbana är att inga allvarliga arbetsplatsolyckor ska ske. 

– Det är ett självklart mål. Jag skulle till och med vilja säga att det är det viktigaste mål vi har, säger Fredrik Moback, som är hållbarhetssamordnare med ansvar för tunnelbana till Arenastaden, tunnelbana till Barkarby och utbyggd depå.

Förberedelser A och O

Trots att tunnelbanebygget än så länge bara är igång i Barkarby så har arbetsmiljöarbetet pågått länge på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

– Vårt förebyggande arbete är jätteviktigt. Med bra upphandlingar, utbildningar och skyddsronder kommer vi långt. Att ge entreprenören tillräckligt med tid är ett sätt, för det är oftast när det är stressigt som man tar genvägar, säger Anna Ruhn, arbetsmiljöansvarig för tunnelbanan till Nacka och Söderort.

Delat ansvar

Som byggherre har förvaltningen det övergripande arbetsmiljöansvaret. De upphandlade entreprenörerna har arbetsgivaransvaret.

– Det här är verkligen ett område där våra och entreprenörens intressen sammanfaller, ingen vill att olyckor ska inträffa. Det är viktigt att inse att en god arbetsmiljö måste få kosta en del pengar, säger Fredrik Moback.

Närvaro viktigt

I upphandlingsskedet är det avgörande att visa för entreprenören hur viktig arbetsmiljöfrågan är. Och när arbetet är igång måste Fredrik Moback, Anna Ruhn och deras kollegor vara närvarande på arbetsplatsen, delta i skyddsronder och granska entreprenören. 

– Som stor offentlig aktör har vi ett jättestort ansvar, vi måste hålla fanan högt och alltid ha frågorna högt på agendan, säger Fredrik Moback.

– Vi kan inte se genom fingrarna i de här frågorna, vi måste vara stenhårda, säger Anna Ruhn.

Kategorier
Nya tunnelbanan

Lågt grundvatten och tunnelbygge – hur går det ihop?

Även denna sommar kan präglas av torka och lågt grundvatten. Då är det extra viktigt att Karl Persson har koll på grundvattnet.

Publicerad: 2019-05-28
Förra sommaren var extrem. Den sticker ut bland de mätningar vi gjort, säger Karl Persson, samordnare för miljötillstånd på nya tunnelbanan.

Enligt nya rapporter talar mycket för att vi kommer se liknande problem med låga grundvattennivåer som förra sommaren.

Hur påverkas grundvattnet av arbetet med nya tunnelbanan?
 När vi spränger nya tunnlar läcker det alltid in vatten i sprickor i berget. Vi tittar då på hur mycket som läcker in och gör regelbundna mätningar av grundvattnet för att se till att nivån inte sjunker för mycket.

Med sjunkande grundvatten finns risken för sättning, att marken sjunker. Det kan i värsta fall leda till skador på byggnader och ledningar. Men genom våra noggranna mätningar har vi koll så vi kan vidta åtgärder innan det gått så långt.

Blir det extra viktigt att ha koll på när grundvattnet redan är lågt?
– Ja, om grundvattnet redan är lågt blir magasinen känsligare för påverkan från tunnlarna. Men vi har alltid en omfattande kontroll på grundvattnet och är väl förberedda för alla tänkbara väder.

Så vad kan man göra om grundvattnet sjunker?
Vi använder en metod för att täta som kallas injektering, där vi gör borrhål i berget framför tunnelfronten när vi bygger och sedan trycker in cement, för att täta de sprickor som kan finnas. I de fall där grundvattennivån påverkas så leder vi ner nytt dricksvatten i särskilda brunnar, så kallad infiltration, för att kompensera de låga nivåerna.

Infiltrationsskåp. Här leds nytt vatten ner när grundvattennivån är för låg.

Hur stora mängder rör det sig om?
 Det är inga stora mängder, det räcker att fylla på med en vanlig trädgårdsslang. De större magasinen i regionen, som Stockholmsåsen, påverkar vi inte alls.

Hur kan ni veta var grundvattnets naturliga nivå ligger?
 När arbetet med nya tunnelbanan startade för fem år sedan började man göra mätningar i de aktuella områdena och vi använder oss också av tidigare mätningar som andra aktörer gjort. Utifrån det hittar vi de naturliga nivåerna.

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Blå linje i väntans tider

Just nu väntar tunnelbanan till Södermalm, Nacka och Söderort på flera viktiga besked.

Publicerad: 2019-05-24

I nordväst har den Blåa linjen mellan Akalla och Barkarby börjat byggas. I andra änden av Blå linje går man fortfarande i väntans tider:

– I höstas skickade vi in vår järnvägsplan till Trafikverket. Nu väntar vi på beskedet om fastställelse, som vi hoppas kommer under sommaren, säger, säger avdelningschef Martin Hellgren.

När Trafikverket fastställt järnvägsplanen innebär det att myndigheten godkänner utbyggnaden.

För att kunna börja bygga de nya sträckorna krävs även tillstånd från mark- och miljödomstolen, som bland annat undersöker hur grundvattennivåer och omgivande miljö påverkas av utbyggnaden.

I februari var det huvudförhandling i mark- och miljödomstolen och domen kommer den 19 juni.

– Alla som påverkas av bygget kan känna sig trygga med att det är ett mycket gediget arbete som ligger bakom, säger Martin Hellgren.

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

”Vi tar bygginformationen in i det digitala samhället”

Brev hem i lådan, informationslappar i porten och sprängvarning. Så har informationen om hur ett större bygge påverkar omgivningen sett ut under lång tid. Men inte nu när bygget av nya tunnelbanan är igång. 

Publicerad: 2019-05-22

Att nå rätt personer med rätt information i rätt tid är alltid en utmaning – och tunnelbanebygget kommer att påverka väldigt många stockholmare.

– Vi har velat hitta ett snabbt och effektivt sätt att nå ut med information till de som berörs av ombyggnaden. Att använda en digital kanal känns som en självklarhet idag när de allra flesta har en mobiltelefon, berättar nya tunnelbanans kommunikationschef Marianne Dunér. 

Nya tunnelbanan kommer att jobba med att skicka ut sms med kort information och en länk till fylligare information på hemsidan om det aktuella arbetet. Meddelandena går ut till mobiltelefoner i ett visst område och tanken är att de ska komma just i det skede när mottagaren blir som mest påverkad. För den som bara har en fast telefon kommer informationen i form av ett röstmeddelande 

– Vi vill bara skicka ut relevant information. Man kommer att få ett sms innan man börjar märka av våra arbeten och sedan när vi gör arbeten som är särskilt störande. Det finns självklart också möjlighet att avregistrera sig om man inte vill ha informationen, säger Marianne Dunér. 

Service till berörda
En hel del som bor eller jobbar nära där tunnelbanan byggs kommer aldrig att få något sms:

– Den här tjänsten här är tänkt som en service till dem som verkligen är berörda av bygget under någon period, inte som allmän information, säger Marianne Dunér. 

Den som har en företagstelefon eller telefon med kontantkort behöver registrera sig för att få bygginformationen. Utöver sms med bygginformation kan man själv registrera sig för att få ett sms inför varje sprängning, i ett eller flera områden. 

Tjänsten igång i Barkarby
I Barkarby där sprängningsarbetet är i gång har både spränginformations-sms och bygginformations-sms skickats ut.

– Vi hade tyvärr lite inkörningsproblem, men nu fungerar allt som det ska, säger Carina Kling, ansvarig för kommunikationen för Blå linje till Barkarby. 

Frågor och svar om båda sms-tjänsterna

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Mikael ska göra tunnelbanan lätt att styra

Mikael Sundell har titeln tekniksakkunnig styr och övervakning. Han är en av många experter som behövs för att bygga tunnelbana.

Publicerad: 2019-05-14

– Styr och övervakning är lite som ett nervsystem i tunnelbanan. Det gör att till exempel el, värme, ventilation och belysning fungerar som det ska. Mitt mål är att tunnelbanan ska kunna gå störningsfritt när den är klar.

Hur ska det gå till?
– Allt som vi installerar i tunnelbanan, som el- eller ventilationssystem delar med sig av information som anläggningsövervakare eller trafikledningen håller koll på. Då kan de enkelt se om något behöver repareras eller bytas ut. De kan också styra utrustningen från sitt kontor, till exempel justera ventilation eller belysning.

Vad stöter du på för utmaningar i ditt jobb?
– Jag och de andra tekniksakkunniga jobbar med att göra hela den nya tunnelbanan så enhetlig som möjligt för att de olika linjerna och stationerna som vi bygger ska fungera på samma sätt. Då blir det enkelt för dem som ska jobba med våra system i slutändan. Därför ställer vi krav som de som ritar och bygger måste följa. Men man kan tolka våra krav på olika sätt, så därför granskar vi också alla ritningar.

Vad gör du om dagarna?
– Det är mycket möten. Jag samarbetar både med mina kollegor på nya tunnelbanan och med trafikförvaltningen som ska köra och sköta om tunnelbanan när vi byggt färdigt. Det är viktig att se till att vi uppfyller deras förväntningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag får jobba med så många olika teknikslag och försöka få alla olika system att funka tillsammans som en helhet. Jag tycker att det är ruskigt roligt med infrastruktur och har jobbat med tekniken i närmare 18 år nu. Under jord finns helt andra utmaningar än ovan jord, och jag tycker att det här är ett fantastiskt roligt projekt!

 

Kategorier
Nya tunnelbanan

Hållbarhetschefen får alla att hålla hållbarhetskoll

Att åka kollektivt är bra för miljön. Men själva utbyggnaden av tunnelbanan påverkar miljön, inte minst går det åt stora mängder stål och betong. På nya tunnelbanans hållbarhetsenhet jobbar man med att se till att miljöpåverkan ändå blir så liten som möjligt.

Publicerad: 2019-05-08

– Det är ju ingen som har byggt tunnelbana i den här omfattningen i Stockholm på 40 år – det gör att vi har stor möjlighet att testa nya grepp och nya idéer. Visst får vi mycket kunskap från branschen, men vi har även goda möjligheter att tänka nytt, säger Steve Persson, hållbarhetschef på nya tunnelbanan.

Mäta hållbarhet en framgångsfaktor

På hållbarhetsenheten jobbar 10 personer. De samarbetar tätt med hållbarhetshandläggarna som finns i varje byggprojekt på nya tunnelbanan. Hållbarhetsarbetet mäts och följs upp hela tiden:

– Den stora vinsten när vi gör hållbarhet mätbart och ställer krav på att det är något som vi ska mäta, är att då blir det integrerat och alla måste jobba med frågan, inte bara vi som har nåt med hållbarhet i vår titel, säger Steve Persson. 

Nya tunnelbanans hållbarhetsarbete följs upp i certifieringssystemet Ceequal, där oberoende parter granskar arbetet. Målet är att alltid ha högsta möjliga betyg. 

– Vi vill och vi ska ligga i framkant. Hållbarhetsarbete handlar om att se hela kedjan. Det är en stor utmaning att redan nu tänka på allt från byggtid till när tunnelbanan är färdig och tågen har börjat rulla, säger Steve Persson.

Mindre mängd betong bättre för klimatet

Det som har störst påverkan på klimatet är all den betong som går åt för att bygga tunnelbanan. Det gäller att bygga så litet som möjligt, utan att tumma på kvaliteten. Ju mindre tunnel, desto mindre betong och desto mindre bergmassor som behöver fraktas bort. Det blir dessutom billigare att bygga.

– Det är en väldigt bra ambition på alla sätt, men vi kan inte krympa hur mycket som helst. Vi ska bygga trygga plattformar med överblick och självklart ska miljön vara både tillgänglighetsanpassad och säker att arbeta i, säger Steve Persson.

 

Hållbarhet handlar inte bara om klimat, utan också om arbetsmiljö, produktionsvillkor och social hållbarhet. Läs mer om hur vi jobbar med allt detta

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nya tunnelbanan Söderort

Stadsdelar förändras där tunnelbanan byggs ut

Från Slakthusområdet i söder till Barkarbystaden i norr. Överallt där tunnelbanan byggs ut växer det fram helt nya stadsdelar. Inte sällan i före detta industriområden.

Publicerad: 2019-05-02

Bostäder, arbetsplatser, parker och torg ska ersätta det gamla livsmedelscentrumet i Slakthusområdet söder om Gullmarsplan. Här har rivningsarbetet börjat, men flera av de gamla byggnaderna kommer att bevaras, för att ge karaktär åt området.

– Det är lite svårt att tänka sig att det som idag känns som ett industriområde lite inklämt mellan stora vägar och arenor kommer att bli en levande kvartersstad, med 4000 bostäder och massor av verksamheter – och med stort behov av en tunnelbanestation, säger Anna Sandahl. 

Den nya stationen kommer att heta just Slakthusområdet och den ersätter både Globens och Enskede gårds tunnelbanestationer.

Mycket på liten yta i Hagastaden
I Hagastaden på gränsen mellan Solna och Stockholm växer kvarter efter kvarter fram med bostäder och nya verksamheter, med nybyggda Karolinska universitetssjukhuset som granne. Här får tunnelbanans Gula linje en station.

– Det kommer att jobba runt 50 000 personer i Hagastaden när allt är klart och så ska det flytta in människor i 6000 nya bostäder. Tunnelbanan betyder jättemycket för att förenkla vardagen för många i det här området, säger Malin Harders, projektchef för tunnelbanan till Arenastaden. 

I det dagliga är det många samordningsfrågor som behöver hanteras, när så mycket byggs samtidigt på en liten yta.

– Det är trångt både ovan och under jord i Stockholm. Vi kommer att bygga nära tunnlar för både bilar och pendeltåg, nära bostäder och nära arbetsplatser med känslig verksamhet. Det kräver stor samordning med andra, säger Malin Harders.

Från militärflygfält till ny stad
I norra Stockholm är bygget av tunnelbana under Barkarby gamla flygfält i gång. Ovan jord kommer det samtidigt att byggas en stad med 18 000 bostäder, arbetsplatser, handel, skolor och förskolor.

– Ju längre vi kommer med tunnelbanebygget, desto mer stad kommer det att vara runtomkring oss, säger Anna Nylén, projektchef för Blå linje till Barkarby.

Även industriområdet i Veddesta omvandlas och här kommer det förutom bostäder att byggas både ett sjukhus och en skidtunnel. Dessutom kommer hela området runt dagens pendeltågsstation att förändras. Här byggs ny bro, ny bussterminal och förstås en ny tunnelbanestation. Det innebär mycket samordning:

– I sådana här områden, med många pågående byggprojekt, behövs ett tätt och gott samarbete mellan alla aktörer. Det är faktiskt helt nödvändigt för att vi ska klara av att bygga de här nya stadsdelarna, säger Anna Nylén. 

 

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

”Ett höghus fast tvärtom”

Arbetet med nya tunnelbanan kräver många nya lösningar. Inte minst för station Sofia – som blir en av världens djupaste.

Publicerad: 2019-04-25

När Blå linje förlängs från Kungsträdgården blir första stoppet Sofia på östra Södermalm. Tunnlarna ska gå i berg, raka vägen under Saltsjön.

Det är en av förklaringarna till att stationen hamnar så djupt som 100 meter under markytan.

– Under Saltsjön finns en svaghetszon i berget som vi måste ta oss under. Dessutom ligger Södermalm högt och sammantaget blir det så här djupt, säger Andreas Burghauser, projektchef för Blå linje till Södermalm.

Själva stationen, med plattformarna under jord och biljetthallen i Stigbergsparken 100 meter upp, kommer att byggas både underifrån och ovanifrån.

– Vi ska bygga ett väldigt stort schakt och sen fylla det med innehåll. Man kan jämföra med att bygga ett höghus – fast neråt istället för uppåt, säger Andreas Burghauser.

Den djupaste stationen i världen idag ligger 105,5 meter under markytan, i Ukrainas huvudstad Kiev. Men några ambitioner om att slå det rekordet finns inte från Region Stockholms sida.

– Vi bygger så djupt som vi behöver och har ett ansvar att hushålla med skattebetalarnas pengar. Att bygga djupast i världen är inte ett mål för oss, säger Andreas Burghauser.

Nya förutsättningar och krav
Den senaste stora utbyggnaden av tunnelbanan skedde för runt 40 år sedan, när Blå linje byggdes. Nu adderas ytterligare en årsring på Stockholms tunnelbanenät och den här gången finns nya regler, krav och byggmetoder.

På Station Sofia blir en nyhet att resenärerna får ta hissar istället för rulltrappor upp till gatunivån.

– Om plattformen man står på ligger 10 eller 100 meter under markytan är ju svårt att veta som resenär, men att ta hissen upp blir säkert en nyhet för många. Det blir åtta hissar med plats för 30 personer i varje, något liknande finns inte i tunnelbanan idag, säger Andreas Burghauser.

Hissturen kommer att ta cirka 30 sekunder, långt mycket snabbare än vad det skulle tagit med rulltrappor, och en snabbare transport upp till markytan än på flera av dagens stationer.


Det första som byggs av station Sofia är en arbetstunnel från markytan vid Londonviadukten, där maskiner, personal, byggmaterial och bergmassor ska transporteras under hela byggtiden.

Om alla nödvändiga tillstånd finns på plats inleds arbetet hösten 2019.

Lär mer om station Sofia

Så här bygger vi tunnelbana

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Förvaltningschefen som inte har något att förvalta

Mårten Frumerie är förvaltningschef för utbyggnaden av tunnelbanan. En titel han inte tycker är helt förklarande.

Publicerad: 2019-04-17

– Orden utbyggnad och förvaltning krockar lite. Vi gör saker, blir klara och går vidare. ”Förvaltning” är ju annars att hålla efter något som finns. Här finns det en framåtrörelse hela tiden, säger Mårten Frumerie.

Det är nästan exakt fem år sedan som förvaltning för utbyggd tunnelbana bildades, med det mycket tydliga uppdraget att just bygga ut tunnelbanan. Då var det inte ens 10 personer som jobbade med den tidiga planeringen.

– Nu närmar vi oss 200 medarbetare. Vi är en organisation som startade för fem år sen och nu bygger vi. Jag tror inte att det går att hitta någon annan som gjort något liknande på den korta tiden.

Tiden en utmaning
Det är runt 40 år sedan den senaste stora utbyggnaden, då delar av Blå linje byggdes. Det finns alltså inte så mycket facit på hur man ska göra när man bygger ny tunnelbana i Stockholm.

– Vi behöver jobba med en kombination av driv, framåtanda och nytänkande och hänsynen till det befintliga tunnelbanenätet, som vi ska koppla ihop oss med så småningom, säger Mårten Frumerie.

Den beräknade byggtiden för nya tunnelbanan i Stockholm är 6–8 år. Tidsperspektivet är också en utmaning, för även om det kan låta som en lång tid är tidplanen tajt:

– För att vi ska kunna jobba effektivt handlar det om att sortera. Vad måste vi lösa nu? Vad kan vi vänta några år med att bestämma? Till exempel läget för stationerna, det är låst nu. Men hur skyltsystemet ska fungera – det behöver vi inte fundera på ännu, säger Mårten Frumerie.

Nytt skede för organisationen
Nu har den första sträckan som ska gå från Akalla till Barkarby börjat byggas. Även de andra nya sträckorna står i startgroparna. Det innebär att organisationen växlar över från planering till byggskede och det är efterlängtat av många.

– Jag tycker att något som präglar oss är just det här drivet och viljan att hela tiden komma framåt. De som är här har sökt sig just hit, för att få vara med och bygga ut tunnelbanan. Alla kommer hit med sina erfarenheter, sen lägger vi ihop dem. Hade vi varit 200 andra här hade den färdiga anläggningen säkert sett lite annorlunda ut. Vi gör ständiga val. Och det är ju tjusningen med det här jobbet, avslutar han. 

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Mark är målet för Cecilia

För att bygga tunnelbana behövs mark både under och ovan jord. Cecilia Åkerman är fastighetshandläggare och ser till att avtalen kommer på plats.

Publicerad: 2019-04-09

– Ingen mark ingen ny tunnelbana, kan man säga. Vi behöver mark både tillfälligt för arbetsområden och permanent för spårtunnlarna under jord. Som fastighetshandläggare ska jag se till så att vi har tillgång till all den mark som vi behöver, i rätt tid. 

Hur går det till?
– Vi beskriver vilken mark vi vill använda i järnvägsplanen, och när Trafikverket har godkänt den har vi tillgång till all mark som vi behöver tillfälligt. För den permanenta användningen ansöker vi om servitut hos lantmäteriet.

Vad gör du om dagarna?
– Det är både möten och skrivbordsjobb. Det som är speciellt med nya tunnelbanan är att på många platser där vi bygger förändras även stadsbebyggelsen. Då behöver vi och alla andra som ska bygga där komma överens om hur vi ska samsas om marken. Jag jobbar mycket med att skriva avtal som alla är nöjda med.

Hur lyckas man med det?
– Det blir mycket diskussioner så klart. Det är viktigt att ha förståelse för de andra parternas behov och inte bara nörda in på sina egna. Vi är 13 fastighetshandläggare på nya tunnelbanan och jag tror att alla är utbildade lantmätare, då har man bred kunskap om det juridiska kring fastigheter. Det har man också nytta av.

Varför behövs så många fastighetshandläggare?
– Nya tunnelbanan kommer att gå under väldigt tätbebyggda områden, så det är många detaljfrågor som behöver lösas. Dessutom krävs mycket samverkan med alla kommuner som bygger bostäder. Markfrågorna är aktuella under hela byggtiden, ända från planeringsstadiet fram tills vi lämnar tillbaka marken som vi använt tillfälligt. Det är vår skyldighet att inte ta mer mark än vad vi behöver. Vi har ett samhällsansvar och måste tänka på hur vi har hand om skattepengarna.

Läs mer om mark och fastighet.
 

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Första smällen i Veddesta

Nu har den första sprängningen för den blivande arbetstunneln i Veddesta fyrats av. Sprängningen skedde på förmiddagen den 3 april och det var en så kallad ovanjordssprängning.

Publicerad: 2019-04-03

Tjocka gummimattor täckte borrhålen som fyllts med sprängmedel på arbetsområdet i Veddesta industriområde. Vid klockan 11 detonerade  laddningarna, helt enligt plan.

– Ovanjordsprängningar utförs för att komma ned till berget där tunneln ska börja. Det är därför vi börjar ytligt och jobbar oss neråt. Tunneln ska bli 243 meter lång och den ska ner cirka 30 meter under jord, så vi har en bra bit kvar, säger Martin Brantberger, nya tunnelbanans projektledare för arbetstunnlarna i Barkarby.

Alla borrhål fylls med sprängmedel och täcks med tjocka mattor av gummi innan sprängningen detonerar

Arbetstunnlarna går från markytan och ner till där stationer och spårtunnlar ska byggas. De används under hela byggtiden för att frakta upp och ner till exempel maskiner, personal och material och även för att köra bort det utsprängda berget. 

Just den här tunneln kommer även att användas som servicetunnel för underhållsfordon när tunnelbanan är färdigbyggd, den blir alltså permanent. 

Alla nya tunnelbanans tunnlar kommer att byggas med samma metod, de byggs under jord i berg och borras och sprängs fram.  

 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Håll koll på aktuella arbeten

Nu är tunnelbanebygget i full gång i Barkarby. På flera andra ställen pågår förberedande arbeten av olika storlek. Vill du hålla koll?

Publicerad: 2019-04-02

All information om de arbeten som pågår för nya tunnelbanan hittar du på kartan på sidan Aktuella arbeten för respektive utbyggnadsdel.  

För att veta mer om vad det är för arbeten, klicka på symbolen med spade i de upplänkade kartorna nedan. Du får också reda på om trafiken påverkas och när arbetena sker. 

Har du frågor om våra arbeten kan du ringa kundtjänst på 08-600 10 00 eller skriva till oss.

Aktuella arbeten för: 
Blå linje till Barkarby
Blå linje till Nacka
Blå linje till Södermalm
Blå linje till Söderort
Gul linje till Arenastaden
Utbyggd depå i Högdalen

Kategorier
Nya tunnelbanan Utbyggd depå i Högdalen

Tunnel med flera funktioner

För att kunna bygga ut depån behövs en arbetstunnel. Tunnelmynningen kommer att ligga i ett grönområde nära Örbyleden. 

Publicerad: 2019-03-26

Under byggtiden används tunneln för transporter av personal, maskiner och bergmassor. Sen kommer den att användas som servicetunnel, så att man kan köra bil in till uppställningshallen i berget och till exempel göra underhållsarbeten.

Under de cirka fem år som det tar att bygga ut depån kommer det att vara ett arbetsområde vid tunnelmynningen. Sen återställs området och ny grönska planteras. Snart är det enda som syns infarten till servicetunneln, som kommer att se ut som på bilden högst upp i artikeln.

På kartan kan du se var tunnelmynningen kommer att ligga. Arbetstunneln är det mörkblå strecket. 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Ny version av vår mest sedda film

Nu finns en uppdaterad film om hela tunnelbaneutbyggnaden, från Barkarby i nordväst till Nacka i sydost.

Publicerad: 2019-03-11

De tre tidigare versionerna har visats nästan 523 000 gånger på Youtube och nu har filmen fått en uppfräschning:

Det är en ny röst som berättar och vi har bytt ut musiken. Men framför allt har vi uppdaterat till de nu beslutade namnen på alla de nya stationerna – och så har vi ju blivit Region Stockholm sen årskiftet, så det är vi även i filmen nu, säger Emma Sahlman, pressansvarig för nya tunnelbanan.

På nya tunnelbanans Youtube-kanal kan du se den populära filmen om utbyggnaden på både svenska och engelska. Dessutom finns en hel del andra filmer, om allt från byggteknik till konsten på de framtida stationerna.

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Pangstart för nya tunnelbanan

Ett 80-tal gäster, sju tal och en stor smäll. Måndag 4 mars började den historiska utbyggnaden av tunnelbanan.

Publicerad: 2019-03-04

Byggstarten manifesterades genom ett ceremoniellt startskott i ett bergrum i Barkarby, där alla parter som betalar för nya tunnelbanan var med.

Bergrummet är ett arv från tiden när platsen var ett militärt flygfält. Därifrån byggs de första nya tunnlarna för nya tunnelbanan och inom kort kommer lastbilar fyllda med utsprängd sten att börja rulla här.

En efterlängtad dag
– Äntligen bygger vi! Det är den här dagen som jag och alla mina medarbetare har jobbat så hårt för och längtat efter i flera år, säger Anna Nylén.

Hon är projektchef för Blå linje till Barkarby, som är den första delen av nya tunnelbanan som börjar byggas, men dagens startskott är för hela utbyggnaden:

– Nu påbörjar vi den största utbyggnaden i kollektivtrafiken sedan Blå linjen byggdes på 70-talet! Det känns verkligen som en historisk dag, säger nya tunnelbanans förvaltningschef Mårten Frumerie.

En ny Gul linje
Blå linje ska byggas ut från Akalla till Barkarby och från Kungsträdgården till Nacka och Söderort. En helt ny Gul linje ska byggas från Odenplan till Arenastaden och så småningom kommer även en ny linje byggas från Fridhemsplan till Älvsjö.

Läs mer om nya tunnelbanan.

 

Talarna på bilden:
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd
Irene Svenonius (M), finansregionråd
Anna König Järlmyr (M), kommunstyrelseordförande Stockholms stad
Mats Gerdau (M), kommunstyrelseordförande Nacka kommun
Pehr Granfalk (M), kommunstyrelseordförande Solna stad
Emma Feldman (M), kommunstyrelseordförande Järfälla kommun
Helena Sundberg, regionchef Stockholm, Trafikverket

Kategorier
Nya tunnelbanan Södermalm

En närmare titt på berget under Saltsjön

Hårt och hållfast berg ger goda förutsättningar för att bygga tunnelbana. Nu undersöks berget mellan Blasieholmen och Skeppsholmen.

Publicerad: 2019-02-25
Rickard Söderlund och Alexander Hellström befinner sig under jord. De jobbar med att borra ut 270 meter långa prover från berggrunden. Metoden kallas för styrborrning och är ett precisionsjobb som tar sin tid. Alexander Hellström har jobbat under jord i nära fyra månader nu.

– Det är faktiskt hur bra som helst, varmt och skönt och så får vi vara ifred här nere, säger han. 

I april räknar de med att undersökningarna är klara och att hålen är fyllda med betong.

Viktig kunskap om berget
Bergproverna består av cylindrar av berg som bär på värdefull information om bergets egenskaper. Till exempel går det att spåra gränsen mellan jordlagret och berglagret, och hur hållfast berget är.

– Sträckan under Saltsjön är en av våra svåraste passager och ju mer kunskap vi har om berget innan vi börjar bygga, desto bättre kan vi planera vårt arbete. Därför kompletterar vi nu med extra undersökningar, säger Andreas Burghauser, projektchef för utbyggnaden av Blå linje till Södermalm.

Hur ser proverna ut hittills?
– Mycket bra, bättre än vi kunde hoppats. Det bådar gott för att vi ska kunna klara bygget på den tid vi har planerat, säger Andreas Burghauser.

 
Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Allt fler vet om att tunnelbanan ska byggas ut

Kännedomen ökar, nya tunnelbanan är fortsatt omtyckt, men när byggstarterna närmar sig ökar också oron för byggtiden.

Publicerad: 2019-02-21

Så kan man sammanfatta 2018 års attitydundersökning om nya tunnelbanan. Bara 5 procent av de tillfrågade är negativa till utbyggnaden:

–  Det känns såklart jätteroligt att en så stor majoritet tycker om det vi ska göra, säger kommunikationschef Marianne Dunér.

Undersökningen är framför allt ett redskap för att ta reda på om kommunikationen når ut till rätt personer och har rätt innehåll. Varje år tillfrågas totalt 1 800 personer som bor nära någon av de nya tunnelbanegrenarna eller den nya depån. 

–  Det vi såg 2017 var att vi behövde öka kännedomen inför byggstarterna. Därför hade vi en kännedomskampanj under 2018 och nu har kännedomen ökat i alla områden. 

Kampanjen bestod av många olika delar – allt från marknadsföring på Youtube till en dag i juni då nästan 100 medarbetare från nya tunnelbanan var ute i rusningstid för att prata med människor.


– Nu när vi närmar oss byggtiden ser vi att oron ökar. Det är en viktig signal till oss att vi måste fortsätta hålla de som bor nära våra byggen välinformerade om vad som händer, säger Marianne Dunér. 

Här kan du titta på hela undersökningen

 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Final för förhandlingarna

– Jag är verkligen stolt över mina medarbetare! Vi har gjort ett gediget arbete med att presentera vår utbyggnad, säger avdelningschef Martin Hellgren. 

Miljödomsförhandlingarna och det tillstånd som domstolen lämnar i och med domen sätter villkoren för hur tunnelbanan får byggas och hur mycket bygget får påverka omgivningen.

Martin Hellgren.

– Det går ju inte att bygga ut tunnelbanan utan att det märks. Men hela förhandlingen skedde i god anda och det var extra roligt på sista dagen, när alla parter, oavsett roll, underströk att de vill att tunnelbanan ska byggas ut, säger Martin Hellgren. 

Tillståndet reglerar arbetet med grundvattnet, som alltid påverkas när man bygger under jord, och hur mycket och vilka tider på dygnet som bygget får påverka omgivningen. Mark- och miljödomstolen i Nacka meddelade att datum för domen är den 19 juni i år. 

– Det känns skönt att vi får tillståndet innan sommaren, säger Martin Hellgren. 

Kategorier
Arenastaden Barkarby Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort Utbyggd depå i Högdalen

Nytt utseende för nytt skede

Väldigt snart går nya tunnelbanan in i byggtiden. Med det kommer nya behov, även här på webben, som nu är anpassad för det nya skedet.

Publicerad: 2019-02-15

Enklare navigering med färre rubriker för förbättrad överblick. Men också mer detaljerad information för den som bor nära där tunnelbanan ska byggas ut. 

– Nu har vi en stor karta i topp på sidan. Den är navet, där kan man snabbt hitta in till just sitt eget närområde. Nu när vi snart börjar bygga ser informationsbehovet lite annorlunda ut – många vill veta vad som händer nära där man själv bor eller jobbar, säger kommunikationschef Marianne Dunér.

Klicka dig gärna runt och se hur lätt det är att hitta just det som du är intresserad av. Hittar du något som är fel eller ser konstigt ut? Maila oss gärna på nyatunnelbanan@sll.se!

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Ann-Christin har styr på spåret

Det behövs många olika experter för att bygga tunnelbana. En av dom är Ann-Christin Holwaster, projektledare för BEST.

Publicerad: 2019-02-09

– Det står för Bana, El, Signal och Tele. Bana är ett annat ord för spår och el handlar om att se till så att tågen får den ström de behöver för att köra. Signalsystemet är ett säkerhetssystem och styr bland annat signalljusen, växlar och hur snabbt tågen kan köra.

Tele då?
– Det är tele- och datakommunikationsutrustning som skickar information från tunnelbanan till bland annat trafikledningscentralen och driftledningscentralen. Till exempel får de information från alla kameror på stationerna och information om var tågen befinner sig någonstans.

Vad går ditt jobb ut på?
– Jag jobbar med Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort. Vårt uppdrag är att förlänga dagens tunnelbana, så vi använder i stort sett samma teknik som redan finns. Även fastän det inte är förrän i slutet av byggtiden som vi lägger spåren och gör alla el-, signal- och tele-arbeten är det jätteviktigt att vi redan nu har koll på hur spårens kurvor och lutning ska se ut, det påverkar ju hur stora utrymmen som behöver sprängas ut under jord.

Vad gör du om dagarna?
– Det är väldigt mycket möten. Som projektledare hanterar jag både tekniska svårigheter och har hand om budget, tidplan och uppföljningar. Jag har sju medarbetare idag, men när det är dags att bygga våra delar kommer vi behöva bli många fler och fylla på med bland annat byggledare, produktionsledare och entreprenadingenjörer.

Vad är det bästa med att jobba med BEST?
– Att det är ett så varierat jobb! Jag gillar att jag får tänka hela vägen från planering till att tunnelbanan faktiskt ska börja gå. Jag får ju också jobba med flera olika teknikområden.

Hur märker man som resenär att du har gjort ett bra jobb?
– När allt funkar som det ska, så helst ska resenärerna inte tänka på det alls!

 

 

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Fullsatt på förhandlingens första dag

På tisdagen inleddes huvudförhandlingen för Blå linje till Nacka, Södermalm och Söderort i mark- och miljödomstolen.

Publicerad: 2019-05-05

Det var stort intresse för miljöprövningen och förhandlingssalen var fullsatt. På plats fanns utöver domstolen omkring 70 personer. Många var sakägare som genom sina ombud deltar i förhandlingarna.

”Viktig milstolpe”
Förhandlingarna inleddes med en översiktlig introduktion till tunnelbanans utbyggnad och regionens behov av utbyggd kollektivtrafik och nya bostäder. Nya tunnelbanan presenterade också de utredningar och studier som ligger till grund för tunnelbaneutbyggnadens sträckning och lokalisering och redogjorde för de samråd som genomförts.

– Vi är många som har arbetat länge med utbyggnaden och det känns bra att vara igång med förhandlingarna som är en viktig milstolpe i projektet, säger Martin Hellgren, nya tunnelbanans avdelningschef för utbyggnaderna till Nacka, Södermalm och Söderort.

Olika teman avhandlas
De kommande förhandlingsdagarna kommer man gå in i detalj i många frågor med fokus på grundvatten, miljö och störningar under byggtiden.

– Miljöprövningen innebär en fullständig genomlysning av den planerade utbyggnaden och vi är stolta över att kunna visa upp allt det gedigna arbete vi har gjort, säger Karl Persson, samordnare för miljöprövning på nya tunnelbanan.

Förhandlingarna pågår tisdag–torsdag under tre veckor och vad som avhandlas varje dag finns att läsa i förhandlingsordningen på domstolens hemsida.
 

På bilden: Nya tunnelbanans Karl Persson, samordnare för miljöprövning och Martin Hellgren, avdelningschef för utbyggnaderna till Nacka, Södermalm och Söderort talade på förhandlingens första dag.

Kategorier
Nacka Nya tunnelbanan Södermalm Söderort

Viktiga dagar väntar i domstolen

För att bygga ut tunnelbanan till Nacka, Södermalm och Söderort behövs ett tillstånd från mark- och miljödomstolen. Den 5 februari börjar förhandlingarna.

Publicerad: 2019-02-01

– Vi kommer att presentera hela utbyggnaden noggrant för domstolen, med fokus på grundvatten, miljö och störningar under byggtiden, säger Martin Hellgren, avdelningschef för utbyggnaderna till Nacka, Södermalm och Söderort.

Även de som påverkas av nya tunnelbanans – sakägare – har möjlighet att delta under domstolsförhandlingen.

Huvudförhandlingen börjar tisdag 5 februari klockan 9.00 på Piperska Muren på Kungsholmen. Onsdag 13 februari åker domstolen och representanter för Region Stockholm och sakägarna runt och tittar på de platser där utbyggnaden kommer att märkas mest.

– Vi kommer att besöka alla platser där de nya stationerna ska ligga och där infarterna till arbetstunnlarna blir, säger Martin Hellgren.

Förhandlingarna pågår tisdag–torsdag under tre veckor. Hela förhandlingen är öppen för allmänheten och vad som avhandlas varje dag finns att läsa i förhandlingsordningen på domstolens hemsida.

Gul linje till Arenastaden fick sin miljödom i maj 2018 och Blå linje till Barkarby i december 2017. Domarna reglerar hur mycket arbetena med nya tunnelbanan får störa och för hur bortledning av grundvatten ska hanteras.

Kategorier
Nya tunnelbanan Söderort

Nytt boende för stararna i Sundstabacken

Vardagen ska fungera för alla som bor i närheten av nya tunnelbanans arbeten. Det gäller även för starar.

Publicerad: 2019-01-29

I Sundstabacken nära Gullmarsplan kommer infarten till en av arbetstunnlarna för nya tunnelbanan att ligga. Det innebär en del buller från både arbeten och transporter. I samma område finns även den rödlistade staren.

– För att stararna ska vilja bosätta sig här även när vi bygger tunnelbanan har vi låtit sätta upp fem stycken holkar lite längre bort och mer ostört, berättar Ingrid Sjödell, tillståndshandläggare på nya tunnelbanan.
 
De nya holkarna sitter i närheten av Dianelunds koloniområde. Hyresgästerna väntas anlända först i april, men holkarna behöver sitta uppe ett tag och vädras ur för att locka stararna till sig. Att det finns starar i Sundstabacken upptäcktes under den inventering av naturmiljön som gjorts inför tunnelbanebygget.
 
– Att sätta upp några nya holkar är ju en väldigt enkel och billig åtgärd, som vi gärna gör för att hjälpa stararna, berättar Ingrid Sjödell.

Nya tunnelbanan har faktiskt ännu fler åtgärder just för fåglar. Här kan du läsa en artikel om hur ett ventilationstorn för Blå linje till Barkarby också ska fungera som boplats för tornseglaren.

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Nya bilder på Blå linje till Barkarby

Stenskulpturer och molnprojektioner gör stationerna unika.

Publicerad: 2019-01-25

Nu finns nya visionsbilder på stationerna Barkarby och Barkarbystaden, som ska byggas när Blå linje förlängs till Barkarby. Stationernas utformning skiljer sig åt för att göra det enkelt för alla som reser med tunnelbanan att känna igen sig.

I Barkarby kommer konstnären Irene Vestmans bokstavslika stenskulpturer pryda plattformen – men även fungera som bänkar.


Helena Byström ligger bakom gestaltningen i Barkarbystaden, med rörlig bild som projekteras på väggarna.

Vill du veta mer om tunnelbanans utbyggnad till Barkarby? Välkommen till öppet hus måndag 28 januari, 18–20 på Wärdshuset Lasse-Maja eller torsdag 31 januari, 18–20 i Folkets Husby.

Kategorier
Nya tunnelbanan Utbyggd depå i Högdalen

25 synpunkter från depåsamrådet

Samrådet om dragningen av den nya tunneln från depån i Högdalen till Gröna linjens Farstagren är nu avslutat.

Publicerad: 2019-01-21

Cirka 25 synpunkter kom in – varav ett fåtal från privatpersoner och bostadsrättsföreningar.
Det märks bland synpunkterna att det pågår mycket verksamhet i närheten av depån. Flera aktörer trycker på vikten av fortsatt god dialog och samverkan.

 – Det är ett komplicerat område, där det redan ligger mycket nedgrävt i backen. Vi kommer att bygga nära både fjärrvärme, el och vatten och att vi samverkar redan nu med andra aktörer är helt nödvändigt, säger Johan Bergstrand, projektchef för depåutbyggnaden.

Ny kunskap
Men samrådet handlar också om att få in ny kunskap och därmed kunna planera bättre:

 – Ett exempel är att vi har fått veta att det idag finns bullerproblem från tunnelbanetrafiken vid Lingvägen. Det uppstod när träd togs ner i samband med ett husbygge, enligt personen som skrivit till oss. När vi är klara kommer det att gå ännu fler tåg förbi där – och tack vare den här synpunkten kommer vi att titta på området och se hur vi kan göra, säger Johan Bergstrand.

Järnvägsplan klar i höst
Nu är nästa steg att sammanställa synpunkterna och se om det är något som medför större ändringar i hur spåren är planerade att dras. Arbetet med planeringen inför byggtiden och med järnvägsplanen går vidare under våren.

 – Jag tror att järnvägsplanen kommer att vara helt färdig och redo att skickas iväg från oss till Trafikverkets fastställelseenhet i höst, säger Johan Bergstrand.

Vill du veta mer om vad en depå är och om hur planerna ser ut när depån i Högdalen ska byggas ut? På vår Youtubekanal finns en film om depån.

Kategorier
Barkarby Nya tunnelbanan

Snart start för första arbetstunnlarna

Nu håller arbetsområdena vid de blivande tunnelmynningarna på att byggas upp i Barkarby.

Publicerad: 2019-01-16

Det här är starten på ett bygge som kommer att märkas i närområdet under flera år framöver.

– Vår byggtid är ungefär sex år, från nu och till att tunnelbanan börjar gå. Det märks som mest under de första åren och som minst på slutet, när vi jobbar med testkörningar nere i de nybyggda tunnlarna, säger Anna Nylén, projektchef för Blå linje till Barkarby. 

De som bor allra närmast arbetena får i dagarna en informationsbroschyr hemskickad, där man kan läsa om vad som händer och hur man kan bli påverkad.

– Dessutom skickar vi ut ett vykort till drygt 10 000 hushåll i Akalla och Barkarby, med information om att vi börjar nu och en inbjudan till öppet hus, där man kan träffa oss och ställa alla frågor man vill om utbyggnaden, fortsätter Anna Nylén.

Nu i januari kommer grävmaskiner att börja rulla in på arbetsplatserna och någon gång i mars sprängs den första salvan.

– Det ser jag fram emot! Vi har ju jobbat länge för att den dagen äntligen ska bli av, säger Anna Nylén.

På vår youtubekanal kan du se en film om hur tunnelbanan till Barkarby ska byggas ut.

Kategorier
Nya tunnelbanan Utbyggd depå i Högdalen

Öppet hus om nya spår under Hökarängen

Just nu pågår samråd om utbyggnaden av tunnelbanedepån i Högdalen. Tisdag 8 januari anordnades ett öppet hus, för alla med frågor eller synpunkter.

Publicerad: 2019-01-07

– Öppet hus är en chans att på ett lättillgängligt sätt få reda på vad det är vi planerar att göra och hur vi tänker genomföra det, säger Johan Bergstrand, projektchef för depåutbyggnaden.
 
Drygt 50 personer kom till Kvickenstorpsskolans ljushall för att träffa honom ochde andra projektmedarbetarna.
 
– De flesta ville veta hur utbyggnaden och våra arbeten kommer att påverka just dem, berättar Johan Bergstrand.
 
Samrådet pågår till och med den 15 januari och handlar om hur tunneln ska ansluta till Grön Linjes Farstagren. Den stora förändringen jämfört med tidigare är en dubbelspårstunnel istället för två enkelspårstunnlar.
 
– Den nya dragningen innebär att delvis andra närboende kommer att påverkas under byggtiden och då är det extra viktigt att vi kommer ut och berättar om våra planer, säger Johan Bergstrand.
 
Du vet väl att det finns en film om depån i Högdalen och hur vi planerar att bygga ut den?