De ska smycka Gula linjen med sin konst

Nyhet  Arenastaden, Nya tunnelbanan  2016-02-26
Möt Pia Törnell, Åsa Jungnelius och konstgruppen inges idee som har fått uppdraget att arbeta med den konstnärliga gestaltningen av stationerna Odenplan, Hagastaden och Arenastaden.

I januari blev det klart vilka konstnärer som ska få arbeta med den konstnärliga gestaltningen av Stockholms nya tunnelbana.  Varje ny station ska få ett unikt uttryck som också bidrar till att öka tryggheten och orienterbarheten för resenärerna.

Keramikern och formgivaren Pia Törnell kommer att utforma station Odenplan med sitt konstverk Intonationer – linjer och ljus. När hon arbetade fram sitt förslag inspirerades hon av ljuset och den enorma rumsligheten i äldre tiders järnvägsstationer i Europa och i stora tempel och katedraler.

– Jag har kombinerat ett ljus- och skuggspel med linjernas rytm i olika mönsterbilder. Jag vill skapa en ljus, lätt rymd nere i berget, säger Pia Törnell.

Snäckan i Hagastaden

Station Hagastaden kommer gestaltas av konstnären Åsa Jungnelius.  Hennes bidrag heter Snäckan och är helt enkelt en gigantisk snäcka som man går in i. I mitten, på plattformen, möter man en pärla.

–Det känns omtumlande och väldigt roligt att få jobba med en plats som man vet att väldigt många kommer att vara i. Min Snäcka kan läsas som en hyllning till moderskapet, men också till vänskapen, faderskapet och omhändertagandet och kollektivets värnande av de många, säger Åsa Jungnelius.

Väggar med fotomosaik i Arenastaden

I Arenastaden kommer stationsmiljön att prydas av Skylines, skapat av det tyska konstnärskollektivet inges idee. Gruppen är känd av Solnaborna sedan tidigare. 2014 invigdes den rosarandiga karamelliknande skulpturen DANDY i Frösunda. Axel Lieber, en av de fyra konstnärerna i gruppen berättar att grundidén till Skylines är ett foto av ett höghus, uppdelat i större pixlar.

–Inspirationen har vi hämtat från den tidiga modernismen och den moderna storstaden. Utsmyckningen triggar igång en återkoppling till dessa utopiska och futuristiska stadsfantasier. På så vis förankras dagens tunnelbana i de konstnärliga och tekniska visioner som präglade dess uppkomst. Det pixliga mönstret har också likheter med dataspelmiljöer, säger Axel Lieber.

Fakta  om konstnärerna

Pia Törnell arbetar som produktdesigner och keramiker. I verkstaden på Kinnekulle i Västergötland har hon egen keramisk produktion under namnet StudioK. I den offentliga miljön har Arkitektur- och designcentrum, Konradsbergs Lärarhögskola och Hässelby Gårds tunnelbanestation, fått konstnärliga gestaltningar i hennes namn. Hon har också deltagit i ett antal utställningar, både i Sverige och internationellt

Åsa Jungnelius är verksam som konstnär med ateljé och verkstad i Månsamåla, Småland. Hon har haft flera designuppdrag, bland annat som formgivare på Kosta Boda. Hennes verk har bland annat visats på Norrköpings konstmuseum, Botkyrka konsthall, Tensta Konsthall, Crystal, Kalmar konstmuseum, Röhsska museet, Eskilstuna konstmuseum och Nationalmuseum. Åsa är konstnärlig ledare för konstprojektet Residence-In-Nature. En platsspecifik permanent konstnärlig gestaltning, Blicken biffen och bananen finns i Hötorgshallen.

Inges idee är ett tyskt konstnärskollektiv som har sin bas i Berlin. Medlemmarna i inges idee är Axel Lieber, Georg Zey, Hans Hemmert samt Thomas Schmidt i samarbete Andreas Piontkowitz. Gruppen arbetar främst med konst i det offentliga rummet.

Läs mer om konsten i nya tunnelbanan
 

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

För akuta pressfrågor utanför kontorstid, kontakta Region Stockholms pressjour, 08-123 131 48.

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00